ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ВЈЕРНИКЕ ПАРОХИЈА ВИШЕГРАДСКИХ
22.03.2020.

Сходно закључку владе Републике Српске о организовању вјерских окупљања током вандредних мјера узрокованих епидемијом корона вируса и благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабро-босанског г.Хризостома, обавјештавамо своје вјернике да ће се литургије и причест вјерника наставити по уобичајеном распореду у храмовима вишеградских парохија. Мјере које су влада Републике Српске и локална самоуправа препоручили за литургијско окупљање су следеће:

 • У храмовима парохија вишеградских за вријеме литургије може
  бити толико вјерника да размак између њих мора бити најмање 2 метра, ако има више вјерника остали морају бити вани док исти број не напусти храм;
 • Причешће се обавља на исти начин како је и уобичајено;
 • За вјернике старије од 65 година који не могу доћи у храм
  свештеници ће по позиву одлазити у домове да исте причесте
  придржавајући се упута о заштити које су надлежни органи власти прописали;
 • Освећење водице се прекида до укидања ових мјера које су
  прописане и наставиће се кад се стекну услови, о чему ће вас
  обавјестити надлежни пароси;
 • Ако се десе смртни случајеви у парохијама моле се породице
  покојника да у сагласности са парохијским свештеником обезбједе да присутни на обреду буду на прописаној раздаљини и да имају мјере заштите, као и да се избјегну заједничке софре у затвореном простору. Исто вриједи и за парастосе;
  Ове мјере су прописане до 30.марта 2020.год. После овог периода
  обавјестићемо вас о даљним мјерама које ће влада прописати и како ће се организовати парохијски живот наших вјерника у односу на исте. Тада ћемо моћи дати и упуства за прославу долазећих празника и крсних слава.
  Са молитвом, вјером у Господа и љубављу према ближњима који су угрожени овом пошасти желимо вам да у здрављу пребродимо ово искушење и у радости дочекамо Васкрсење Христово. Уједно вас позивајући да одговорно и дисциплиновано поступамо према упутама надлежних институција ради свеопштег добра и побједе над епидемијом.
  УПРАВЕ ПАРОХИЈА ВИШЕГРАДСКИХ