ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВИШЕГРАДУ
29.01.2020.

Узнесена молитва Господу Богу у спомен и част првог србског архиепископа Светога Саве, незамислива је без безгрешног и искреног молитвеног појања младих и најмлађих генерација светосавца. Тако је и ове године свечано било у свим православним храмовима на црквеној општини вишеградској.

Први пут ове године у Вишеграду је организована заједничка светосавска академија основне и средње школе. Академија је одржана у суботу 25.јануара 2020.године са почетком у 19 часова у великој сали дома културе у Вишеграду. Професори и наставници са својим ученицима успјели су приказати веома богат културно-умјетнички програм.

Наставак светосавских свечаности и обиљежавање празника највећег српског просветитеља, као и ранијих година у Вишеграду, започета је у навечерје празника вечерњим богослужењем. У храму Св.Кнеза Лазара после богослужења ученици старијих разреда основне школе извели су светосавски програм за вјернике окупљене у храму. Управа храма је обезбедила за ученике и осталу присутну дјецу пригодне поклоне.

На сам дан празника служењем Св. Литургије у вишеградским храмовима започео је главни програм светосавске прославе. У храму Рођења Пресвете Богородице након богослужења, свештеници су заједно са нашом најмлађом дјецом и осталим вјерницима у испуњеном храму радујући се празнику, пресјекли славски колач и освјештали славско жито, које је ове године припремилa домаћица Драгана Радовић са својом породицом. Ученици другог разреда основне школе извели су свој светосавски програм, на задовољство својих родитеља и свих присутних вјерника. Њихов труд у спремању светосавског програма, као и сву дјецу која су на овај празник дошла са својим родитељима у храм, управа храма наградила је поклон пакетићима.

Средња школа „Иво Андрић“ је прва од школских установа ове године обиљежила крсну славу резањем славског колача. Славски обред извршио је  протојереј Средоје Андрић и протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић.

Основна школа „Вук Караџић“ је резање славског колача обавила у својим просторијама. Чин резања славског колача обавио је протојереј-ставрофор Драган Вукотић. Отац Драган је честитао крсну славу свим ђацима и њиховим наставницима пригодном бесједом.

Иако у тешким материјалним условима управе обе школе су учиниле напор да припреме и славску трпезу за своје госте. Обиљежавању школске славе присуствовали су и представници локалне управе на највишем нивоу, као и других друштвених организација.

Осим вишеградских храмова и школа још једна значајна организација за град Вишеград и Републику Српску је обиљежавала своју крсну славу Св.Саву. Хидроелектрана на Дрини је традиционално приредила у управној згради обред резања славског колача. Обред су извршили протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј-ставрофор Драган Вукотић, протојереј Средоје Андрић, уз присуство ђакона Василија Пајевића. Поздрављајући све присутне госте и раднике хидроелектране, честитајући крсну славу, отац Александар Топаловић је напоменуо колика је важност да ово предузеће напредује за добробит свих у Вишеграду и шире.Многе високе званице ове установе присуствовали су славском ручку у хотелу „ВИЛИНА ВЛАС“.

 

 

 

 

 

 

 

                                                           протојереј-ставрофор Александар Топаловић