Ускоро музеј за 6000 српских жртава у Старом Броду
19.10.2017.

Старом Броду код Вишеграда постављен је камен-темељац за Музеj посвећен 6.000 Срба које су усташе у априлу 1942.године убиле и бациле у ријеку Дрину.

Музеј је пројектован у стилу старе српске куће из ових крајева са отвореним тријемом према ријеци.

Надлежни свештеник Драган Вукотић каже да се потреба за изградњу музеја исказала протеклих година, посебно од освјештајња Спомен-комплекса старобродским жртвама 2014.године, када су посјете овом српском стратишту постале честе и од појединаца али и организованих група.

„Само прошле године ово мјесто је посјетило око 5.000 грађана из Србије и Републике Српске“, додао је Вукотић.

Он је нагласио да ће у музеју бити изложена стална поставка на којој су посебни тимови радили осам, а завршили је прошле године.

„У тој поставци ће бити приказани документи и фотографије свих српских стратишта од Сарајева до Старог Брода на којима су усташке легије са Јуром Францетићем на челу почетком 1942. Године звјерски убиле пратећи збијег од 10.000 људи, жена и ђеце“, истакао је Вукотић.

Камене- темељац су заједно поставили начелници општина Рогатица, Вишеград и Сребреница, Милорад Јагодић, Младен Ђуревић и Младен Грујичић.

„Музеј је још нешто што је недостајало овом комплексу са спомен – капелом и брзо ће бити изграђен“, рекао је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

Потребу за музејом исказао је и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и додао да је планирана и изградња скеле на Дрини код Старог Брода.

„Урадиће се и два пристаништа на обалама ријек а скела ће моћи да превезе аутомобил и мање теретно возило и наравно људе“, додао је Ђуревић.

Грујичић је казао да се стално мора подсјећати на злочине над Србима, а посебно о овом гђе су од усташке каме страдали старци, жене и ђеца.

Простор на коме се налази Спомен-комплекс и гђе ће бити музеј припада подручју општине Рогатица, а цијели овај пројекат реализује црквена општина Вишеград, у чијој је надлежности И Спомен капела.

О страшном усташком злочину на Дрини послије Другог свјетског рата се пола вијека ћутало, како би се “чувало братство И јединство”.

Осамдесетих година прошлог вијека писац Момир Крсмановић је први проговорио о овом догађају у књизи „Тече крвава Дрина“.

На том стратишту је 2008.године подигнут велики бијели крст, а 2014. И Спомен капела.

Прије неколико година, са стране рогатичке општине изграђен је макадамски пут до Старог Брода.