Реаговање на медијска извјештавања о прослави Божића у Вишеграду
13.01.2020.

Неколико медијских кућа из Сарајева смишљено и тенденциозно извјештавало је о прослави бадњака и  Бадње вечери у Вишеграду,  6. јануара 2020. године. Без икаквог разлога и повода, осим њихових интерних потреба,  неоправдано су оптужили Српску православну Цркву за учествовање у, како се наводи – „четничком оргијању“, „провокацијама“, „пјевању четничких пјесама“ и сл. Из анализе текстова се да извести закључак да су сви ти текстови и читава харанга као “десио се инцидент“ унапријед били написани и из неког центра оркестрирани. Заклела се земља рају да се сваке тајне знају!

Српска православна Црква – Црквене општине и парохије у Вишеграду на овакве грубе, националистичке  и шовинистичке провокације потсјећа односне медијске куће али и ширу јавност да је нападнут сам празник Божић и његово прослављање. Свима је знано и познато српско  прослављање Божића. То је код нас Срба пропраћено традиционалним  – једноставним општенародним обичајима, као и то да у јавним прославама овога празника учествује и сама Црква као дио свенародног корпуса.

И ове, као и свих претходних година, вјерници су се сабрали на молитве, на богослужења у светим храмовима гдје су имали прилику чути  високе моралне поруке мира и праштања. Писци шовинистичких пашквила муслиманско-бошњачке прoвинијенције то нису чули, боље рећи то нису хтјели да чују, јер је то супротно упутствима које су добили: како и на који начин да ударе на Српски народ и његове божићне обичаје. Ово смо оквалификовали као отворени напад на Српски народ и његове обичаје и његову традицију.

Црквене општине у Вишеграду и Управе парохија вишеградских са вјерним и поносним народом Вишеграда  подсјећа сценаристе из сарајевских медија да ми живимо у слободној и сувереној Земљи у којој је Народ носиоц сувреног права. Сваки, а посебно сарајевски напад на Народ је удар на његово суверено право. Држава у којој постоје судови и органи гоњења и у којој се на овакав сарајевско-бестијалан начин распирују националистичке, шовинистичке и вјерске мржње морају бити гоњене и кажњиве. Позивамо надлежног државног тужиоца да покрене поступке против распиривача мржње протвив Српског народа и његове Цркве.  Додајемо: неће вам проћи ове и овакве провокације! Не будите наивни и не мислите да су нам ваше пашквиле и зле намјере непознате, да су давно прочитане и виђене.

Уколико је неко физички био угрожен или повређен молимо органе власти да се покрену поступци против виновника. Нечије злонамјерне медијске фикције, не могу да остану као акта или аргументи у рукама промотера мржње, непомирења и нетолеранције.  Ширење националне и вјерске мржње је кажњиво дјело. Вријеђање Цркве, Народа и Државе је исто тако кажњиво дјело.

Српску православну Цркву сарајевски медији већ годинама па и деценијама сатанизују у појединим сарајевским  политичким, вјерским и кулурним круговима и перманентна је жртва разних и невјероватних  „теорија завјера“. Тако је, нажалост, било и поводом овогодишњег Божића. Њима је Црква крива за све, а прије свега због чињенице да постоји и јесте Црква Српског народа према којем се дише са параноичном мржњом која превазилази сваку мјеру толеранције, поштовања и уважавања.

Истичемо и дајемо свима до знања да Српска православна Црква у Вишеграду искључиво проповједа Ријеч Божију – Јеванђеље Божије и да као доминирајућа Црква његује одличне односе са другим вјерским заједницама и црквама и тако ће остати.

Сматрамо да је апсурд захтијевати од највиших вјерских поглавара било које Цркве и вјероисповјести да се оглашавају поводом сваког контроверзног догађаја. Подсјећамо да се званичници Српске православне Цркве, зарад мира у БиХ, суздржавају како од оних најгорих погромских провала против ње, тако и од ситничавих јавних увреда на рачун Цркве и њених вјерника и свештеника. Али неће више бити вино као што је било.

Црквене општине Вишеградске и Управе парохија Вишеградских са својим вјерним народом  остају и остајће вјерни браниоц и чувар српских православних вриједности, обичаја и традиција, али и у добрим и отвореним односима према свима и свакоме без обзира на вјеру, религију или нацију. То исто очекујемо и у бошњачким и другим срединама у којима се људи плаше изаћи на улицу само због тога што су Срби. Првенствено ово се односи на Сарајево из којега нас и олајавају и нападају. Радимо и радићемо непоколебљиво на проповједању мира и толеранције међу људима и народима, али то не значи и да ћемо толерисати овакве шовинистичке изливе мржње.

Из канцеларије ЦО-на и Управа парохија Вишеградских,

у Вишеграду, 13. јануара 2020.