Прослава васкршњих празника у Вишеграду
11.04.2018.

Прослава Васкрсења Христовог 2018.г у Вишеграду обиљежена је богослужењима на којима се окупио величанствен број вјерника. На Велики Петак,приликом вечерњег богослужења и изношења плаштанице, вјерници су испунили храмове у Вишеграду преживљавајући страдања Господња и припремајући се за Његово Васкрсење. И на Велику Суботу и Благовјести велики број причасника примио је тјело и крв Христову, присјећајући се кроз проповјед значаја ова два велика празника.

На сам дан Васкрсења Христовог прво богослужњење је отпочело у поноћ. Јутрење и Св.Литургију у храму Св.Цара Лазара служили су протојереј-ставрофор Драган Вукотић, протојереј-ставрофор Богдан Станишић, протојереј-ставрофор Милутин Андрић и протојереј Средоје Андрић. Храм је у потпуности био испуњен претежно младим вјерницима. У 5,00 часова литија и Св.Литургија почела је и у храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану. Служили су протојереј ставрофор Александар Топаловић, протојереј ставрофор Милосав Видаковић, јереј Саво Тривковић и ђакон Василије Пајевић. Као и у поноћ у храму Св.Цара Лазара и храм на Мегдану је био тјесан за све вјернике који су дошли да молитвено прославе Христово Васкрсење. У оба храма су се  причестили готово сви присутни вјерници. Прочитана је васкршња посланица патријарха и свих архијереја СПЦ  вјерницима. И свештенство парохија вишеградских је честитало својим вјерницима Христово Васкрсење, захваливши уједно приложницима који су својим трудом припремили обојена јаја, која су на крају богослужења освећена и подјељена свим присутним вјерницима.

Осим градских храмова у Вишеграду, на први дан Васкрса служена је Св. Литургија и у храму Св.Тројице у селу Блаца. Богослужење је почело у 9,00 часова, а Св.Литургију је служио протојереј ставрофор Рајко Цвјетковић. Иако у овом селу има све мање становника на Васкрс се окупило њих тридесетак на богослужење и причест. Њихова дјеца, која су дошла за празник да обиђу своје старе родитеље, дали су допринос својим присуством да овај велики празник буде још радоснији.

Обиљежавање радости Васкрсења Христовог настављено је пасхалном вечерњом молитвом у храму Св.Цара Лазара, са почетком у 18,00часова. Традиционално се на ову молитву окупи највише најмлађих наших вјерника. По завршетку молитве сви присутни су цјеливали Св.Јеванђеље, крст и иконе, док су појци појали пасхалне стихире. Испред храма је у међувремену припремљено све за почетак такмичења у туцању васкршњих јаја. Обезбјеђени су и спонзори за прве три награде. Мноштво дјеце је учествовало у такмичењу, а црква је припремила послужење за све такмичаре у виду васкршњих јаја, сокова и слаткиша.

Други дан Васкрса обиљежен је Св.Литургијом у храмовима Рођења Пресвете Богородице, Св.Цара Лазара, Зачећа Св.Јована Крститеља у Вишеградској Бањи и Преноса моштију Св.Саве на Горњој Лијесци. После Св.Литургије у филијалним храмовима је организовано такмичење у туцању Васкршњих јаја за најмлађе и заједничко послужење свих присутних вјерника. Како је васкршњи понедељак био нерадни дан, многе породице вишеграђана и њихових гостију су провели уживајући у природи црквених порти храмова у Вишеградској Бањи и Горњој Лијесци.
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Протојереј ставрофор Александар Топаловић

__________________

Захваљујемо се г. Милоју Шевртовићу и г. Благоју Андрићу који су ове године купили јаја за Васкрс и нашим вриједним домаћицама: Мири Мочевић и Жељки Милетић које су их нашарале и обојиле. Такође, захвалност дугујемо и ћевапџиници „Касаба“ и Андрићграду који су били наши додатни спонзори Пете васкршње туцијаде код храма „Св. цара Лазара“ у Андрићграду.

Награде су освојили:

Туцијада:

  1. Мартина Самарџић
  2. Дамјан Пецикоза
  3. Владо Пецикоза

Избор најљепших јаја:

  1. Милош Ђуричић
  2. Марија Петровић
  3. Емилија Самарџић

Честитамо и свима вама празник, Христос васкрсе!

протојереј Средоје Андрић