ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВИШЕГРАДУ
28.01.2022.

Због неповољне епидемиолошке ситуације у Вишеграду, у скромнијем амбијенту него ранијих година, обиљежена је слава свих срба Свети Сава.

Светосавске свечаности и обиљежавање празника највећег српског просветитеља, као и ранијих година у Вишеграду, започета је у навечерје празника вечерњим богослужењем. У храму Светог кнеза Лазара после богослужења, које су служили протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић и протојереј-ставрофор Драган Вукотић, пресјечен је славски колач основне школе у Вишеграду. Обреду су присуствовали наставници и ученици старијих разреда основне школе из Вишеграда, који су после славског обреда извели светосавски програм за вјернике окупљене у храму. Управа храма је обезбедила за ученике и осталу присутну дјецу пригодне поклоне.

На сам дан празника служењем Св. Литургије у вишеградским храмовима започео је главни програм светосавске прославе. У храму Рођења Пресвете Богородице након богослужења, свештеници су заједно са нашом најмлађом дјецом и осталим вјерницима у храму,који су ове године били у мањем броју, пресјекли славски колач и освјештали славско жито, које је ове године припремилa домаћица Миленка Савић са својом породицом.

Због епидемиолошке ситуације професори и ученици средње школе из Вишеграда, ове године су славски обред своје крсне славе учинили заједно са свештеницима и вјерницима у храму Рођења Пресвете Богородице.      

Након славског обреда ученици другог и трећег разреда основне школе извели су свој светосавски програм, на задовољство својих родитеља и свих присутних вјерника. Њихов труд у спремању светосавског програма, као и сву дјецу која су на овај празник дошла са својим родитељима у храм, управа храма наградила је пригодним поклон пакетићима.

Обиљежавању школске славе присуствовали су и представници локалне управе на највишем нивоу, као и других друштвених организација.

Осим вишеградских храмова и школа још једна значајна организација за град Вишеград и Републику Српску је обиљежавала своју крсну славу Св.Саву. Хидроелектрана на Дрини је традиционално приредила у управној згради обред резања славског колача. Обред је извршио Његово Високопреосвештенство митрополит дабро-босански Господин Хризостом. Поздрављајући све присутне госте и раднике хидроелектране, честитајући крсну славу, Високопреосвећени митрополит Хризостом је истакао да су времена тешка и да се морају наћи људи који ће изнијети свако бреме…“Свети Сава нека вас благосиља увјек,да успјешно остварујете планове, да вам господ да снаге да у ова тешка времена будете што успјешнији.Нека вас Бог сачува здраве, веселе,радосне и нека вам помогне и благослови вас молитвама оца нашег Светог Саве.“

Многе високе званице ове установе присуствовали су славском ручку у хотелу „ВИЛИНА ВЛАС“, али ове године у скромном броју.

                                   протојереј-ставрофор Александар Топаловић