ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВИШЕГРАДУ
30.01.2021.

       Светосавске свечаности и обиљежавање празника највећег српског просветитеља, као и ранијих година, у Вишеграду започета је у навечерје празника вечерњим богослужењем.Вечерњу молитву служили су протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, протојереј-ставрофор Драган Вукотић, јереј Саво Тривковић и ђакон Василије Пајевић у храму Св.Кнеза Лазара. После богослужења ученици нижих разреда основне школе извели су светосавски програм за вјернике окупљене у храму. Управа храма је обезбедила за ученике и осталу присутну дјецу пригодне поклоне.

       На сам дан празника служењем Св. Литургије у вишеградским храмовима започео је главни програм светосавске прославе. У храму Рођења Пресвете Богородице након богослужења, свештеници сузаједно са нашом најмлађом дјецом и осталим вјерницима у испуњеном храму радујући се празнику, пресјекли славски колач и освјештали славско жито, које су ове године припремили Крсто и Нада Вукало из Вишеграда. Због епидемиолошке ситуације ове године у школама нису организоване свечане академије. Управе основне и средње школе са неколицином ученика донијели су славско жито и колач у храм Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду, гдје је славски обред учињен на крају литургије. Славски обред учинили су протојереј-ставрофор Александар Топаловић и јереј Саво Тривковић уз саслужење ђакона Василија Пајевића. Ученици другог и трећег разреда основне школе извели су свој светосавски програм, на задовољство својих родитеља и свих присутних вјерника. Њихов труд у спремању светосавског програма, као и сву дјецу која су на овај празник дошла са својим родитељима у храм, управа храма наградила је поклон пакетићима.

       Осим вишеградских храмова и школа још једна значајна организација за град Вишеград и Републику Српску је обиљежавала своју крсну славу Св.Саву. Хидроелектрана на Дрини је ове године славски обред премјестила из своје управне зграде у храм Светог цара Лазара у Андрићграду. Обред су извршили протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић и протојереј-ставрофорДраган Вукотић.

       Због епидемиолошке ситуације прослава празника Светог Саве ове године је скромно проведена.

протојереј-ставрофор Александар Топаловић