ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВИШЕГРАДУ
29.01.2019.

Узнесена молитва Господу Богу у спомен и част првог србског архијепископа Светога Саве, незамислива је без безгрешног и искреног молитвеног појања младих и најмлађих генерација светосавца. Тако је и ове године свечано било у свим православним храмовима на црквеној општини вишеградској.

Светосавске свечаности и обиљежавање празника највећег српског просветитеља, као и ранијих година, у Вишеграду започета је у навечерје празника вечерњим богослужењем. У храму Св.Кнеза Лазара после богослужења ученици старијих разреда основне школе извели су светосавски програм за вјернике окупљене у храму. Управа храма је обезбедила за ученике и осталу присутну дјецу пригодне поклоне.

На сам дан празника служењем Св. Литургије у вишеградским храмовима започео је главни програм светосавске прославе. У храму Рођења Пресвете Богородице након богослужења, свештеници су заједно са нашом најмлађом дјецом и осталим вјерницима у испуњеном храму радујући се празнику, пресјекли славски колач и освјештали славско жито, које је ове године припремилa домаћица Милисава Шимшић. Ученици другог и трећег разреда основне школе извели су свој светосавски програм, на задовољство својих родитеља и свих присутних вјерника. Пригодним рецитацијама у славу Св. Саве, још тепајући и замуцкујући, придобили су симпатије свих присутних. Њихов труд у спремању светосавског програма, као и сву дјецу која су на овај празник дошла са својим родитељима у храм, управа храма наградила је поклон пакетићима.

Средња школа „Иво Андрић“ је прва од школских установа ове године обиљежила крсну славу резањем славског колача. Славски обред извршио је  протојереј-ставрофор Александар Топаловић. У бесједи је посебно истакнут значај светосавља и јубилеј осам вјекова од аутокефалности српске цркве. Указано је професорима и ученицима важност усвајања и његовања предања Немањића и живота по светосавским принципима. Ученици су својим трудом уприличили свечану светосавску приредбу, уз помоћ својих професора.

Још под утиском рецитовања наших најмлађих, велики број вјерника упутио се у Основну школу „Вук Караџић“, гдје се припремала светосавска приредба и резање славског колача ове школске установе. У фискултурној сали школе, пред мноштвом родитеља наших ђака основаца, чин резања славског колача обавио је протојереј-ставрофор Драган Вукотић. Отац Драган је честитао крсну славу свим ђацима и њиховим наставницима пригодном бесједом. Након тога је уследио свечани програм у коме су учешће узели ђаци свих узраста.

Иако у тешким материјалним условима управе обе школе су учиниле напор да припреме и славску трпезу за своје госте. Обиљежавању школске славе присуствовали су и представници локалне управе на највишем нивоу, као и других друштвених организација.

 

Св. Саву „Хидроелектрана на Дрини“ је традиционално приредила у управној згради обред резања славског колача. Обред су извршили протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј-ставрофор Драган Вукотић, синђел Михајло (Боровић), уз присуство јерођакона Гаврила (Ђурића) и ђакона Василија Пајевића. Поздрављајући све присутне госте и раднике хидроелектране, честитајући крсну славу, отац Рајко Цвјетковић је напоменуо колика је важност да ово предузеће напредује за добробит свих у Вишеграду и шире. Истакао је да су они произвођачи „свјетлости“ видљиве, као што је и њихов заштитник св. Сава извор духовне свјетлости. Многе високе званице ове установе присуствовали су славском ручку у хотелу „ВИЛИНА ВЛАС“.

Прослава празника св. Саве завршена је свечаном академијом у организацији СПКД „ПРОСВЈЕТА“, општинског одбора у Вишеграду. У малој сали дома културе приређен је пригодни програм у славу св. Саве. О значају св. Саве за српско духовно и државотворно биће, бесједио је протојереј-ставрофор Александар Топаловић. У програму су учествовали ученици средње школе “Иво Андрић“ са драмским рециталом, као и пјесници чланови удружења љубитеља писане ријечи „МОСТ“ из Вишеграда. Градска библиотека у Вишеграду је додјелила овим поводом пригодне награде својим највјернијим читаоцима за прошлу годину, што је већ постала традиција.

                                                        протојереј-ставрофор Александар Топаловић

                                                                                                    јереј Саво Тривковић