Прослава Божића у Вишеграду
08.01.2018.

Прослава Божића у Вишеграду почела је служењем вечерњих служби и налагањем бадњака у нашим храмовима: у храму Рођења Пр. Богородице у 17, а у храму Св. цара Лазара у 19 часова, где се окупио заиста велики број верника. Радост Рођења Богомладенца Христа и традиционални празнични обичаји везани за ове свете дане у којима љубав и радост потисну све тешкоће људскога живота, окупе код наших храмова велики број вјерника да саборно радујући и веселећи се, помоле се Богу и проведу обичаје. Ту саборну радост тешко је описати и дочарати – ми само знамо да она долази са висине, са непресушног извора радости – од Бога који се спушта, понижава и у пећини рађа да биће палог човека уздигне у своје достојанство. Зато смо сви били весели и пуних срца, па иако можда  не у потпуности сви свесни значаја Празника, новорођени Христос надопуњује те слабости наше.

Онако како смо и најавили, дечица су у храму у слами тражили вредне награде и такмичила се за титулу: златног, сребрног и бронзаног пилића. Највреднија је била Тања Почуча из Бачке Тополе која је добила златни крст од храма Св. цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду.

Верницима смо поделили упаковане: бадњак, свећу и сламу, које су вредне ручице наше дечице сместиле у кутије пре Празника. Хвала свима који су помогли.Свету Литургију служили смо у поноћ у храму Св. цара Лазара у Андрићграду, а у 5 часова ујутро у храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану. Верници су приступали светој чаши и сјединили се са телом и крвљу Богомладенца Христа.

Захваљујемо се овом приликом и нашим вредним домаћинима, фамилији Вулић, који су као и прошле године припремили дрва и бадњаке за налагање на ватру испред храма у Андрићграду.

Нека се радост празника преточи у срца свих људи широм света, да се одаје слава Богу, а на земљи завлада мир, слога и међу људима добра воља.

Мир Божији – Христос се роди! Срећан празник свима!

______________________

протојереј Средоје Андрић