ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ ПРОСЛАВЉЕН У ВИШЕГРАДУ
11.05.2021.

Припреме за прославу празника Васкрсења Христовог ове године у Вишеграду су враћене на редовно стање у односу на прошлу годину. Велики Четвртак је обиљежен служењем литургија у оба вишеградска храма, као и јутрењем са читањем јеванђеља о Христовим страдањима. Број вјерника ове године је био већи него прошле године. Вечерње са изношењем плаштанице на Велики Петак служена су у оба храма, уз присуство мањег броја вјерника него ранијих година. Богослужења на Велику Суботу су била доста посјећена уз велики број причасника.

У храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану богослужење на Васкрс је почело у 5:00 часова, а служили су протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј-ставрофор Милосав Видаковић и јереј Саво Тривковић. Храм је био тијесан да прими све вјернике који су дошли да учествују у богослужењу. Такође се причестио велики број вјерника.

У истој атмосфери је служена литургија у храму Светог цара Лазара у Андрићграду са почетком у 24:00 часа. Служили су протојереј-ставрофор Драган Вукотић, протојереј Средоје Андрић и ђакон Василије Пајевић.

У храму Пресвете Тројице у Блацама са почетком у 6:00 часова служио је протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић уз присуство тридесетак парохијана околних села.

Други и трећи дан празника Васкрсења Господа Исуса Христа у храмовима вишеградских парохија служена су редовна богослужења. После пасхалне вечерње молитве у храму Светог цара Лазара одржано је такмичење у избору најљепшег и најтврђег јајета. У храму Зачећа св. Јована Крститеља у Вишеградској Бањи, на други дан Васкрса, служена је литургија и обављено традиционално такмичење у избору најљепшег и најтврђег васкршњег јајета. Захваљујући повољнијој епидемиолошкој ситуацији у Вишеграду, наши парохијани су испунили храмове на највећи празник Васкрсења Христова жељни заједничког учешћа на богослужењима. Као и ранијих година од приложника храмова обезбеђена су васкршња јаја, која су на крају богослужења подјељена присутним вјерницима.

                                                                              Протојереј-ставрофор

                                                                              Александар Топаловић