ПРАЗНИК ЦВИЈЕТИ У ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВИШЕГРАДУ
19.04.2022.

У парохијском храму Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду свечано је прослављен празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим-Цвијети. У навечерје празника служено је вечерње богослужење са литијом –врбицом. Вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Александар Топаловић. Појци су били ђакон Василије Пајевић и вјероучитељи из вишеградских школа. Ове године је присуствовало врбици преко осамдесеторо дјеце којима је управа храма поклонила звончиће за врбицу. По завршетку богослужења и освећењу врбових гранчица учињен је трокраки опход око храма уз појање тропара и звук звончића многобројне дјечице.

 

На дан празника Цвијети свету литургију служио је протојереј-ставрофор Александар Топаловић уз саслужење ђакона Василија Пајевића. Вјернике је исповједао јереј Саво Тривковић. У препуном храму, који је био тјесан да прими све вјернике, свечано је прослављен празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. У бесједи поводом празника протојереј-ставрофор Александар Топаловић је истакао значај догађаја који се празнује и назначио колико је човјечија природа слаба и склона гријеху: „Исти људи који су на данашњи дан узвикивали „ осана Сину Давидову“ и славили долазак Спаситеља, су за пар дана помрачили своје умове и са великом мржњом узвикивали „распни га распни“.
Велики број присутних вјерника је примио Свету тајну причешћа и спремиo се да постом и молитвом  кроз последњу седмицу часног поста дочека дан Васкрсења Христовога.

Протојереј-ставрофор Александар Топаловић