ПОЧИЊЕ ИКОНОПИСАЊЕ ХРАМА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВИШЕГРАДУ
11.03.2020.

Припреме за иконописање олтара храма Рођења Пресвете Богородице на Мегдану су у току. Одобрено је одлуком ЕУО-ра Митрополије дабро-босанске да се иконопише олтар и одређена је шема распореда икона. Цијена иконописања по метру квадратном износи 90 еура. Управа храма овим путем обавјештава заинтересоване вјернике који желе да приложе за осликавање икона да се јаве старјешини храма протојереју-ставрофору Александру Топаловићу на телефон 065/934-901, свом надлежном пароху или да прилог уплате у продавници свијећа на Мегдану.

Цијене по композицији или појединачној икони су следеће:

 1. Причешће апостола – једна страна – 550еурa
 2. Причешће апостола – друга страна – 550еура (приложено)
 3. Архијереји :
 4. Св. Јован Богослов – 130еура (приложено)
 5. Св. Василије Велики – 130еура (приложено)
 6. Св. Григорије Богослов – 130еура (приложено)
 7. Св. Атанасије Велики – 130еура (приложено)
 8. Св.Сава 130еура (приложено)
 9. Св.Николај Велимировић – 130еура (приложено)
 10. Св.Никола – 160еура (приложено)
 11. Св.Игњатије Богоносац -160еура(приложено)
 12. Часна трпеза са даровима и серафимима – 330еура (приложено)
 13. Пророци:
 14. Пророк Давид – 130еура (приложено)
 15. Пророк Исаија – 130еура (приложено)
 16. Ђакони:
 17. Архиђакон Стефан – 130еура (приложено)
 18. Ђакон Авакум – 130еура (приложено)

Прилог за иконопис  „Ширшаја с Небес“ (Пресвета Богородица) у вриједности од 1.000еура је већ остварен.Могуће је прилагати новац појединачно за иконе са горњег списка, породично (нпр. једна породица или шира породица приложи једну икону) или приложити новац за преосталу исплату укупних радова. Сви приложници биће уписани у љетопис храма. Такође,имена великих приложника исписаће се у олтару на предвиђеном мјесту. Прилози се могу уплаћивати и у договореним ратама за појединачне иконе.

      Драга браћо и сестре, храм на Мегдану је стар више од 130 година. Из средстава овог храма грађени су и обнављани многи околни храмови кроз скорију историју. Дошло је вријеме да се и овај, други по старини, храм уреди и обнови. Свјесни смо чињенице да је економска ситуације веома тешка и да се у нашем граду смањује број житеља, али се уздамо у помоћ Божију и Пресвете Богородице да ћемо заједнички успјети одвојити средства за планиране радове. У прошлој години уз помоћ наших вјерника вишеграђана који живе у Штајеру (Аустрија) успјели смо замјенити степениште и ограду балкона у храму, те поставити изолацију и дрвене панеле на зидове храма. Својим средствима смо увели гријање у олтар и замјенили стари под. Сада настављамо даље са циљем да ову нашу светињу обновимо и украсимо на понос свих парохијана вишеградских парохија. У томе ћемо успјети ако будемо сложно радили уз помоћ Пресвете Богородице наше заштитнице. Позивамо вас да по својим могућностима приложите средства за иконописање и молимо Господа и Пресвету Богородицу да благослове вашу трудољубивост.

                                                                        УПРАВА ХРАМА