ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БЕЛЕЗИ ВЕЛИКИХ ЗЛОЧИНА“
26.10.2018.

У Градској галерији у Вишеграду 25.октобра је отворена изложба умјетничких дијела под називом „Белези великих злочина“, коју је галерија организовала са Српском православном црквом и Музејом жртава геноцида из Београда.

Директор музеја Вељко Ђурић Мишина је рекао да је пројекат, односно изложба настала прије двије године, приликом обиљежавања 75 година од почетка другог свјетског рата.

За израду умјетничких дијела за изложбу одабрани су умјетници са убједљивим каријерама иза себе као што су Милић од Мачве, Миленко Михајловић, Славенка Ковачевић Томић, Драган Чурбић, Зоран Туркан, Весна Тапар као и Светлана Павловић  Џиндо, Драган Ристић, Здравко Мирчета, Неђрљко Гога, Татјана Пировић, Ристо Милоћ и Александар Стојановић.

„То је део колекције уметичких радова која су посећена страдањима српског народа у 20 веку, Првом и Другом светском рату и ратовима прилоком распада Југославије“, нагласио је Ђурић.

Овој плејади умјетника ускоро ће се придружити и вишеградски умјетник Хаџи Бранко Никотовић. „Он ће нам направити слику која ће асоцирати на усташки злочини над српском нејачи у Старом Броду код Вишеграда,  гдје  је априла  1942 побијено више од 6.000 цивила“, додао је Ђурић.

Свештеник Драган Вукотић је навео да ова изложба подсјећа да се не смију заборавити злочини над српским народом и да се стално треба сјећати наших предака који су страдали мученичком смрћу.

„Посебно ме радује да је Ђурић први пут обишао мјесто српског страдања-комплекс у Старом Броду  гдје смо се договорили о будућој сарадњи у вези овог пројекта“, истакао је Вукотић.