ОСВЈЕШТАН СПОМЕНИК БОЖАНИ ДЕЛИЋ У ВИШЕГРАДУ
25.09.2019.

У Вишеграду је уприличено сјећање на покојну Божану Делић, мајку која је у отаџбинском рату у једном дану изгубила своје петеро дјеце и седам блиских чланова породице. Ова старица је са својим покојним супругом преживјела страхоту прошлога рата у селу Црквине у Горажду на свом кућном прагу. 1992.године војници ткзв. армије БиХ су јој убили сву дјецу, четири сина и кћер. Све до смрти 2005.год. ова старица је покушавала сазнати гдје се налазе тијела њене дјеце, унучади и осталих сродника, али безуспјешно. За овај злочин никад нико није одговарао, иако су преживјелим потомцима фамилије Делић позната имена извршитеља.

Активношћу борачке организације РС и општине Вишеград у склопу војничког гробља на Мегдану, подигнута је спомен плоча овој српској мајци, да се не заборави њена жртва и неправда која је учињена према њој. Уједно ће овај споменик свједочити храбрости, вјери и снази хришћанских мајки да кроз историју подносе највеће жртве ради свога имена и своје православне вјере.

Споменик су освјештали пароси вишеградски у петак 19.септембра 2019.год. , током уприличеног скупа поводом откривања овог спомен обиљежја. Великом броју окупљених на војничком гробљу обратио се протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, који је био парох покојној Божани Делић за вријеме њеног боравка у Вишеграду од 1994. до 2005.год. Прота Рајко је истакао јуначко држање Божане током њених старачких дана у Вишеграду и једине жеље да пронађе кости своје дјеце и унучади. Жеља јој се није остварила за живота, али се надамо да је наша мајка Божана сада са својом мученички пострадалом дјецом у Царству Божијем, нагласио је о.Рајко.

Скупу су се обратили и начелник општине Вишеград г.Младен Ђуревић, савјетник министра за борачка питања  г.Милан Торбица, предсједник општинске борачке организације г.Александар Савић и потомци породице Делић. Сви они су истакли значај овог споменика за будуће нараштаје, који ће да опомиње на страдања нашег народа и страхоте које су чињене у историји према српском народу.

Протојереј-ставрофор Александар Топаловић