ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЈЕТА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРО-БОСАНСКЕ
11.02.2019.


Данас је у суботу, 9. фебруара 2019. године, одржана  сједница (у форми пленума)  Епархијског савјета митрополије Дабро-босанске. Сједница је одржана у палати Митроплије у Сарајеву.  ДНакон верификације мандата нових чланова  Епархијског савјета у мандатном року од 2018-2024. године  обављен је призив Светога Духа на почетку засједања у саборном  храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Нови чланови Епархијског савјета из редова  световњака положили су заклетву.


У наставку засједања изабрани су: 1) Господин Мирко Пандруревић из Сокоца за потпредсједника Епархијског савјета; 2) јереј Жарко Савић из Штрбаца и Господин Срђан Пјано из Фоче за секретаре Е.С-та; 3) архимандрит Јован Гардовић, протојереј-ставрофор Горан Живковић, јереј Бошко Тошовић, јереј Душан Андрић, те господа: Драган Остојић, Зоран Мојовић, Дражаенко Убипариповић,  Вукашин Црњак,  Алекса Ћебић и Мирко Благојевић изабрани су за чланове ЕУО-р; 4) Господин Вукашин Црњак изабран је за потпредсједника ЕУО-ра; 5) јереј Милан Ђукић за секретара ЕУО-ра.
Након конститусања Е.С-та и ЕУО-ра настављена је сједница. Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом поднио је извјештај о стању у Епархији. У наставку  Комисија ЕУО-ра за преглед пословања ЕУО-ра и Канцеларије митрополије у Сарајеву предложен је и усвојен Завршни рачун за 2018. годину, а потом и Буџет за 2019. годину.
Саслушани су и усвојени извјештају о пословањима  Фондова Митрополије.


На крају Е.С-јет је разматрао информацију о одузетој имовини црквених јединица – ЦО-на и Манастира, са посебним освртом на Бугојно у ком је одузето земљиште СП Цркве поклоњено другој вјерској заједници. У наставку Њ. ВПр.Господин Митрополит је извјестио  ЕС-јет о рјешењу Општинског Суда у Мостару којим је имовину Митрополије у Мостару  укњижио као имовину епархије Захумско-херцеговачке. Епархијски савјет је донио одговарајуће закључке по овим извјештајима и ставио у дужност ЕУО-ру да по њима даље поступа.

Љетописац РаНиКо