КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА У ВИШЕГРАДУ
28.03.2022.

Трећа недеља часног поста „Крстопоклона“ прослављена је молитвено у Вишеграду.У суботу вече у оба вишеградска парохијска храма изнесени су украшени крстови, који су вјерном народу објавили почетак крстопоклоне недеље. Ове недеље часног поста се присјећамо значаја крста за спасење рода људског.

Свету литургију у храму Рођења Пресвете Богородице служио је протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, док је вјернике исповједао протојереј-ставрофор Александар Топаловић.

У бесједи протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић је нагласио значај Христовог страдања на крсту, којим је очишћен сав људски гријех и отворен пут ка спасењу човјека и поновним сједињењем са Богом. Вјерницима је указао и на Христове ријечи“ Ко хоће да иде за мном…, нека узме крст свој…“, образлажући значење ових ријечи и тежину ношења својега крста кроз овај живот.

У храму Светог цара Лазара у Андрићграду литургију св.Василија Великог служио је протојереј Средоје Андрић уз саслужење ђакона Василија Пајевића, док је вјернике исповједао јереј Саво Тривковић.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић служио је литургију у манастиру Светога Саве у Горњој Лијесци код Вишеграда.