БОЖИЋ У ВИШЕГРАДУ
15.01.2020.

Обиљежавање Божића у парохијама и храмовима вишеградским и ове године је започета разним активностима. Пред сам празник Црквена Општина Вишеград је ,у сарадњи са  Општином Вишеград, подјелила 116 пакета основних намирница материјално најугроженијим парохијанима у парохијама вишеградским. Ова акција се спроводи сваке године да би радост Божића испунила срца сваког православног вјерника у Вишеграду.

У част Божића ужурбано су се украшавали храмови парохија вишеградских. У акцију украшавања, осим свештеничких породица и радника у храмовима, укључили су се и ђаци из школа, као и домаћини из околних села који су припремили бадњаке и огњишта за њихово налагање.

На Бадњи дан вечерње богослужење у храму Рођења Пресвете Богородице почело је у 17,00 часова. По завршетку молитве и бесједе протојереја-ставрофора Александра Топаловића,бадњаци су изнешени из храма и свечано наложени на огњиште припремљено у порти храма. По налагању бадњака окупљене вјернике поздравиo je и честитаo Божић и начелник општине г. Младен Ђуревић. Радост навечерја Божића парохијани су обиљежили кроз народно весеље уз врућу ракију.

На сам дан Божића св. Литургија је почела у 5,00 часова. Служили су протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић и протојереј-ставрофор Богдан Станишић,протојереј-ставрофор Милосав Видаковић и јереј Саво Тривковић. Велики број вјерника и причасника присуствовао је богослужењу и са пажњом саслушао поруку посланице Његове Светости Патријарха Српског Г.Иринеја. По завршетку богослужења храмом је одјекивао поздрав „Мир Божији и Христос се роди!“.

                           – храм Светог цара Лазара- Андрићград –

Ове године прослава Божића у храму Св.цара Лазара почела је дочеком бадњака  испред комплекса Андрићграда. Уз пјевање Божићних пјесама бадњаци су унешени у храм и вечерње богослужење почело је у 19 часова. Након вечерњег богослужења за најмлађе припремљено је традиционално пијукање испред иконостаса, гдје су спремљени скромни поклони. Протојереј- ставрофор Драган Вукотић у име свештенства пригодном бесједом честитао је Бадње вече као наступајуће празнике.

Након бејседе бадњаци су изнешени на трг гдје су наложени.  Начелник   Општине г. Младне Ђуревић упутио је пригодне честитке поводом Божића и предстојећих празника пожеливши   успрешну  предстојећу годину. Након тога уследио је културно-умјетнички програм  а присутни су се послужили куваним вином и чајем.

У поноћ служена је Божићна литургија коју су служили протојереј ставрофор  Драган Вукотић, протојереј Средоје Андрћ и ђакон Василије Пајевић. На Божићној литургији прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја.

На Божић вече у 18 часова служено је вечерње богослужење када се ломила Божићна чесница уз присуство великог броја малишана. Чесницу је по традицији припремило приватно предузеће Адрија, а главну награду обезбедила је Општина Вишеград, златник од 2 грама , а сребрењак храм Св. цара Лазара. Храм Свртог цара Лазара обезбедио је још 5 вредних награда. На свим богослужењима био је присутан велики број вјерника.

И у филијалном храму Пресвете Тројице у Блацама обиљежен је празник богослужењем на бадње вече и налагањем бадњака. Надлежни парох протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић служио је вечерњу службу и у бесједи поздравио окупљене вјернике, честитајући им Божић.

                                                       Протојереј-ставрофор Александар Топаловић