БОЖИЋ У ВИШЕГРАДУ
10.01.2022.

Обиљежавање Божића у парохијама и храмовима вишеградским и ове године је започета разним активностима. Пред сам празник Црквена Општина Вишеград је ,у сарадњи са  Општином Вишеград, подјелила 120 пакета основних намирница материјално најугроженијим парохијанима у парохијама вишеградским. Ова акција се спроводи сваке године да би радост Божића испунила срца сваког православног вјерника у Вишеграду.
         У част Божића ужурбано су се украшавали храмови парохија вишеградских. У акцију украшавања, осим свештеничких породица и радника у храмовима, укључили су се и ђаци из школа, као и домаћини из околних села који су припремили бадњаке и огњишта за њихово налагање.
          На Бадњи дан вечерње богослужење у храму Рођења Пресвете Богородице почело је у 17,00 часова. По завршетку молитве и бесједе протојереја-ставрофора Александра Топаловића,бадњаци су изнешени из храма и свечано наложени на огњиште припремљено у порти храма. По налагању бадњака окупљене вјернике поздравиo je и честитаo Божић и начелник општине г. Младен Ђуревић. Радост навечерја Божића ове године је прослављено и народним весељем, пјесмом и игром.

На сам дан Божића св. Литургија је почела у 5,00 часова. Служили су протојереј-ставрофор Александар Топаловић и протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић. Храм је био испуњен вјерним народом, од којих су већина примили св.тајну причешћа. По завршетку богослужења храмом је одјекивао поздрав „Мир Божији и Христос се роди!“.

– Храм Светог цара Лазара- Андрићград –

Ове године прослава Божића у храму Св.цара Лазара почела је активностима пред сам празник. У навечерје празника дочеком бадњака  испред комплекса Андрићграда започето је молитвено прослављање Божића. Уз пјевање Божићних пјесама бадњаци су унешени у храм и вечерње богослужење почело је у 19 часова. Након вечерњег богослужења за најмлађе припремљено је традиционално пијукање испред иконостаса, гдје су спремљени скромни поклони. Протојереј- ставрофор Драган Вукотић  у име свештенства пригодном бесједом честитао је Бадње вече као и наступајуће празнике.

Након бејседе бадњаци су изнешени на трг гдје су наложени.  Начелник   Општине г. Младне Ђуревић упутио је пригодне честитке поводом Божића и предстојећих празника пожеливши   успјешну  предстојећу годину.
У поноћ служена је Божићна литургија коју су служили протојереј ставрофор  Драган Вукотић, протојереј Средоје Андрић и ђакон Василије Пајевић.

На Божић вече у 18 часова служено је вечерње богослужење када се ломила Божићна чесница уз присуство великог броја малишана.  Главну награду, златник од 3 грама, обезбједила је Општина Вишеград, а златара породице Кнежевић донирала је сребрењак. Чесницу је припремила пекара „Переца“ из Вишеграда. Златник је пронашао Јустин Стјепановић а сребрењак Марко Кузмановић ученици основне школе у Вишеграду. Икону Светог Саве добио је Василије Симеуновић. Храм Светог цара Лазара обезбједио је још вредних награда.
Свештенство парохија вишеградских је поводом Божића служило и у филијалним храмовима.На бадње вече у храму Пресвете Тројице у Блацама код Вишеграда налагани су бадњаци уз присуство мноштва вјерника из околних села. Вечерњу службу је служио протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, који је пригодном бесједом поздравио вјернике.
На сам дан Божића јереј Саво Тривковић је служио свету Литургију у манастиру Светог Саве у Горњој Лијесци.

 Протојереј-ставрофор Александар Топаловић