„АПЕЛ ЗА ПОМОЋ ПОСТРАДАЛОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ БРАЋИ У ГРЧКОЈ“
30.07.2018.

Драга браћо и сестре!

Не тако давно смо у тешком ратном страдању, као трачак свјетлости и братске бриге, примали несебичну помоћ од наше православне браће из Грчке. Када нам се чинило да је сав свјет против нас ова помоћ коју смо добијали давала нам је наду да нисмо заборављени од свих. Осјећали смо се поносним хришћанима. Мноштво наше дјеце, којима је ратна свакодневница прекинула сретно дјетињство, нашло је тренутке радости у тим смутним временима баш у Грчкој и грчким породицама, лијечећи тако трауме страшног рата које су проживљавали код својих кућа. Тада када нам је било тешко скоро једину опипљиву хришћанску љубав добијали смо из Грчке.

Нажалост дошло је вријеме да пред Богом и својом савјешћу узвратимо исту љубав нашој браћи који су пострадали ових задњих дана у тешким трагедијама које су их задесиле. Обузела нас је велика туга и жалост гледајући слике стравичног страдања у пожарима и поплавама грчког народа. Свјесни смо чињенице да смо ми мали народ и уз то скромног економског стања, али исто тако морамо бити свјесни да смо прије свега хришћани и да по својим могућностима морамо учинити дјело милосрђа и помоћи нашој страдалој браћи. Како љубав будемо показали тако  ће нас памтити наши потомци и наша браћа у Грчкој, а и Господ од нас очекује да „будемо људи“.

По благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског Господина Г. Хризостома свештенство наше митрополије, у својим парохијама ,покреће акцију прикупљања новчане помоћи за пострадале у Грчкој. У свим храмовима наши парохијани могу уплатити новчану помоћ, за коју ће им бити издата признаница, а која ће бити уплаћена на рачун митрополије дабро-босанске. Са тог рачуна новац ће бити достављен директно надлежној митрополији у Грчкој на чијој су се територији догодила страдања. Осим на овај начин парохијани, привредни субјекти и друге организације могу директно уплатити новац на жиро-рачун:

„ СРПСКА ПРВОСЛАВНА МИТРОПОЛИЈА ДАБРОБОСАНСКА“   бр. рачуна  5620128144352804 ;

са назнаком “ПОМОЋ ЗА ГРЧКУ

Молећи се Господу за пострадалу браћу у Грчкој,као и све христољубиве приложнике,

 

                                                                                                                                           свештенство парохија вишеградских