Видовданске свечаности у Вишеграду – Слава храма цара Лазара у Андрићграду
29.06.2021.

На Видовдан у Андрићграду је  прослављена, крсна слава храма Светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду и слава Војске Републике Српске.

Обиљежавање овог великог празника почело је Светом литургијом, након чега је услиједило ломљење славског колача, те литија која је прошла до Трга палих бораца, гдје је служен парастос свим страдалим војсковођама и војницима од Косова до данас. 

Свету литургију су служили Архијерејски намјесник горажданско-вишеградски протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, поротојереј-ставрофор Драган Вукотић, протојереј-ставрофор Младен Видаковић, протојереј-ставрофор Предраг Масал, поротојереј Средоје Андрић и ђакон Василије Пајевић.

Протојереј ставрофор Рајко Цвјетковић поручио је у празничној бесједи да српски народ не може без Косова и Метохије, без обзира да ли је оно у његовим рукама или није.  

„Космет и Видовдан су наша лична карта пред Богом, Европом и читавим свијетом. Враћамо се завјету цара Лазара и вјерујмо да ћемо доживјети да Космет опет буде са нама, наше, ми у Космету и он у нама, а узето нам је да се покаже сила оних који имају моћ овога свијета, да се покаже да су нељуди, неправедни, а с друге стране, да ми покажемо стрпљење, смирење и молитву. Ми смо данас овдје да се захвалимо цару Лазару што нам је показао и прокрчио пут и што нас подсјећа да се не бојимо великих овоземаљских сила које ће пропасти јер нису од Бога. 

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеграда Александар Савић након парастса истакао је да данас прослављамо 632. Видовдан, 500 година у ропству и више од 200 година у слободи, те најавио да ће сљедеће године у Републици Српској бити организовано обиљежавање јубилеја, 30 година  слободарског Видовдана. 

„Прослављамо славу ВРС која је успјела оно што генерације прије ње нису, да добије отаџбину Републику Српску коју волимо и цијенимо. 

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић честитајући данашњи празник, нагласио је да се не смију заборавити они који су кроз историју дали своје животе за стварање српских држава. 

 За све учеснике  организован је славски ручак у хотелу „Вишеград“. Који су обезбедили општна Вишеград и Црквена општина Андрићграда.