СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА 800 ГОДИНА СПЦ И ЕПАРХИЈЕ ДАБАРСКЕ (МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРО-БОСАНСКЕ)
02.07.2019.

У навечерје великог празника Видовдана, на платоу испред храма Светог цара Лазара у Вишеграду, одржана је свечана академија поводом великог јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ и успоставе епархије Дабарске.Одлуком организационог одбора митрополије Дабро-босанске за обиљежавање овог великог јубилеја Вишеград је имао част да буде организатор прве од пет предвиђених свечаних академија широм наше митрополије.

По интонирању химне Републике Српске окупљеним званицама и гостима обратио се Његово високопреосвештенство митрополит дабро-босански господин Хризостом са пригодном бесједом.

Његово високопреосвештенство је рекао у Андрићграду да је српски народ опстао и сачувао своју постојаност и идентитет захваљујући аутокефалности Српске православне цркве  и напоменуо да нас јубилеји позивају да се освијестимо и будемо добри насљедници својих предака.

„Овај јубилеј је у функцији да се као народ обновимо, научимо из историје да ми можемо бити као наши преци. Српска црква је створила највеће културно благо, можда највеће на Балкану. Створила је писменост, културу, сачувала наш идентитет због чега можемо бити веома поносни али морамо бити у обавези да то све сачувамо за генерације које долазе – да будемо добри Срби, да будемо као Свети Сава, као наши епископи“, рекао је митрополит на свечаној академији поводом обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ и успостављања митрополије Дабро-босанске.

Истичући да славимо 800 година од стварања онога што је највредније, а то је аутокефалност СПЦ, митрополит Хризостом је истакао да је 800 година дуг период, али да је за сваког Србина велики, јер је кроз тај јубилеј српски народ ушао у састав великих православних цркава.

Он је напоменуо да је 1219. године СПЦ добила аутокефалност која је издејствована мудрошћу Светог Саве који је отишао у Свету Гору и ту измолио аутокефалност српске цркве у којој ће се Срби молити на српском језику и то је била окосница српске државности.

„Једина која нас је сачувала јесте наша аутокефална црква и кроз аутокефалност створена је читава структура српске цркве, а српски народ опстао до данас“.

Митрополит је напоменуо да је расељавање српског народа феномен који траје већ два вијека, али да СПЦ иде са својим народом и чува га у свим крајевима свијета.

„Захваљујући аутокефалности СПЦ је створила књижевност, писменост и културу којом се можемо поносити“, поручио је митрополит дабробосански.

Он је подсјетио да се сутра обиљежава 630 од битке на Косову која, како је напоменуо нажалост, и данас траје.

„Срби се не могу одрећи Косова и пристати да им се отме духовна колијевка. Сви смо ми одрасли на Косову равном. Тамо смо рођени, тамо смо одрасли, тамо смо и данас“, рекао је митрополит у својој бесједи.

Бесједник на свечаној академији био је професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву дрДимитрије Ћеранић, који је својом бесједом подсјетио колико је значајан овај јубилеј за обичног човјека, вјерника, хришћанина.

У умјетничком програму учествовали су Хор „Србадија“ из Бијељине, Камерни хор секције музичке академије за црквено појање из Источног Сарајева и Хор „Слога“ из Сарајева.

На академији је учествовао и  драмски глумац из Београда Лазар Дубовац, који је говорио „Жичку бесједу“ Светог Саве , пјесме Васка Попе и Љубомира Симовића посвећене оснивању Цркве и њеном утицају на српски народ.

Крај свечаности украсили су заједничким извођењем химне“Востани Сербије“ сва три хора учесника академије под управом г-ђе Десанке Тракиловић.

Организатори академије су организациони одбор за прославу јубилеја митрополије Дабро-босанске и општина Вишеград .

Свечаности су присуствовали начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, начелници сусједних општина , градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, свештенство митрополије дабро-босанске, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и привредници из општине Вишеград.

                                                                   Протојереј-ставрофор

                                                                                    Александар Топаловић