Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Служен двогодишњни помен митрополиту Николају

22. октобар 2017.

У Манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну код Вишеграда служена је Света архијерејска литургија и парастос поводом двије године од упокојења митрополита дабробосанског Николаја.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије дабробосанске.

„Наша је обавеза, али и част да поменемо упокојеног митрополита Николаја, посебно када имамо у виду колико се борио да испуни свој монашки завјет, да испуни све оно што је као млад монах замишљао, а Господ је велики и дао му је крепост и снагу да то оствари“, рекао је митрополит Хризостом.

Он је истакао да је митрополит Николај био и професор, ректор Богословије, епископ и сабрат у Цркви.„Био је неуморни радник на пољу цркве, на пољу обнављања свега што је било пало и уништено. Он је имао снаге да све обнови, а најбољи примјер тога је манастир Добрун који је до његовог доласка био једна мала парохијска црква“, додао је владика Хризостом.

Митрополит дабробосански Хризостом је нагласио да не треба заборавити његов педагошки позив који је примарно волио, а посебно се трудио за оснивање духовне академије.

„Можемо бити поносни на оно што је митрополит Николај дао нама, цркви, оно што је оставио у завјет и аманет да сваки дан расте и цвјета оно што је он у тешка времена стварао“, истакао је владика Хризостом.

Служен је и парастос на гробу митрополита Николаја у порти Манастира Успења Пресвете Богородице у Добруну.
_____________
СРНА

 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике