Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

УСКОРО МУЗЕЈ ЗА 6.000 СРПСКИХ ЖРТАВА У СТАРОМ БРОДУ

19. октобар 2017.

Старом Броду код Вишеграда постављен је камен-темељац за Музеj посвећен 6.000 Срба које су усташе у априлу 1942.године убиле и бациле у ријеку Дрину.
Музеј је пројектован у стилу старе српске куће из ових крајева са отвореним тријемом према ријеци.

Надлежни свештеник Драган Вукотић каже да се потреба за изградњу музеја исказала протеклих година, посебно од освјештајња Спомен-комплекса старобродским жртвама 2014.године, када су посјете овом српском стратишту постале честе и од појединаца али и организованих група.
„Само прошле године ово мјесто је посјетило око 5.000 грађана из Србије и Републике Српске“, додао је Вукотић.

Он је нагласио да ће у музеју бити изложена стална поставка на којој су посебни тимови радили осам, а завршили је прошле године.
„У тој поставци ће бити приказани документи и фотографије свих српских стратишта од Сарајева до Старог Брода на којима су усташке легије са Јуром Францетићем на челу почетком 1942. Године звјерски убиле пратећи збијег од 10.000 људи, жена и ђеце“, истакао је Вукотић.

Камене- темељац су заједно поставили начелници општина Рогатица, Вишеград и Сребреница, Милорад Јагодић, Младен Ђуревић и Младен Грујичић.
„Музеј је још нешто што је недостајало овом комплексу са спомен - капелом и брзо ће бити изграђен“, рекао је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.
Потребу за музејом исказао је и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и додао да је планирана и изградња скеле на Дрини код Старог Брода.
„Урадиће се и два пристаништа на обалама ријек а скела ће моћи да превезе аутомобил и мање теретно возило и наравно људе“, додао је Ђуревић.
Грујичић је казао да се стално мора подсјећати на злочине над Србима, а посебно о овом гђе су од усташке каме страдали старци, жене и ђеца.
Простор на коме се налази Спомен-комплекс и гђе ће бити музеј припада подручју општине Рогатица, а цијели овај пројекат реализује црквена општина Вишеград, у чијој је надлежности И Спомен капела.

О страшном усташком злочину на Дрини послије Другог свјетског рата се пола вијека ћутало, како би се “чувало братство И јединство”.
Осамдесетих година прошлог вијека писац Момир Крсмановић је први проговорио о овом догађају у књизи „Тече крвава Дрина“ .
На том стратишту је 2008.године подигнут велики бијели крст, а 2014. И Спомен капела.

Прије неколико година, са стране рогатичке општине изграђен је макадамски пут до Старог Брода.

 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике