Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Устоличен митрополит дабробосански Хризостом

03. септембар 2017.

Новоименовани митрополит дабробосански г-дин Хризостом устоличен је данас у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, а церемонији устоличења претходила је Света архијерејска Литургија којом је началствовао Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј са архијерејима и свештенством, након чега је уследило свечано увођење у трон 61. митрополита дабробосанског г-дина Хризостома.
Устоличењу је присуствовало више стотина званица и верника, представника културног и политичког живота из Републике Српске, Федерације БиХ, заједничких институција БиХ, као и дипломатског кора у БиХ.
Владика Хризостом је 61. митрополит дабробосански. Његово световно име је Рајко Јевић, рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца од родитеља Николе и мајке Росе, рођене Радошевић.
Основну школу са одличним успехом и примерним владањем завршио је школске 1966/1967. године.
Његова одлука да "учи за попа" наишла је на противљење у његовој породици, што је резултирало једногодишњим паузирањем у редовном школовању.
Школске 1968/1969. године уписао се у петоразредну Богословију у Манастиру Крки, коју је са одличним успехом окончао школске 1973. године.
Још као ученик 4. разреда Богословије примио је монашки постриг, а замонашио га је владика далматински Стефан Боца на бденију уочи празника Рођења Пресвете Богородице /Мале Госпојине/ 20. септембра 1971. године давши му на монашењу име Хризостом.
У чин ђакона рукоположен је на Крстовдан 27. септембра 1971. године, а у чин јеромонаха у Манастиру Крки 10. јуна 1973. године, када га је рукоположио тадашњи епископ далматински Стефан Боца.
Године 1974. након одслужења војног рока постављен је за секретара Црквеног суда у Епархији далматинској у Шибенику.
Благословом владике Стефана, уписао је ванредне студије теологије у Београду на Богословском факултету, али је због обавезе у Епархији далматинској и парохији скрадинској, коју је по потреби опслуживао, прекинуо ванредно студирање на Богословском факултету у Београду.
Већ 1975. године Свети архијерејски синод га је на препоруку владике Стефана упутио на редовне студије теологије у Букурешт, али због политичких разлога /инфорбировска афера Дапчевић/ тамо никада није отишао.
Због те "афере" крајем јануара 1976. године владика Стефан га шаље у Солун ради учења грчког језика и припрема за упис на редовне студије теологије на Аристотеловом универзитету у Солуну, који је завршио 1980. године.
За све време студирања у Солуну редовно је одлазио на Свету Гору Атонску и боравио, пре свега, у Манастиру Хиландару и другим светогорским манастирима. Посебно је био духовно везан за старца Никанора, тадашњег првог епитропа хиландарског. Од њега је много научио, а молитва старца Никанора била је да после завршених студија остане у Хиландару.
Његову молбу и жељу тада млади јеромонах Хризостом је осетио и прихватио, па је одмах по положеној заклетви на крају студија отишао у Хиландар и примио послушања ефимериоса и секретара манастира за грчки језик.
Међутим, због инсистирања тадашњег владике далматинског Николаја /потоњег Митроплита дабробосанског/ да се врати у Манастир Крку и да буде наставник у тамошњој Богословији почетком 1981. године, јеромонах Хризостом се вратио у свој постриг Манастир Крку, у којој је од септембра 1981. до септембра 1991. године био наставник, васпитач, главни васпитач, манастирски економ, гостопримник, кустос новоотворене ризнице Манастира Крупе, администратор парохија ђеврсачке, скрадинске и брибирске.
У мају 1991. године Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве изабрао га је за првог епископа новоосноване Епархије бихаћко-петровачке, а устоличен је одлуком Светог архијерејског синода 4. августа 1991. године у Храму Светог Саве у Дрвару јер је Катедрални храм у Босанском Петровцу био у фази реконструкције.
У Епархији бихаћко-петровачкој остао је 22 године.
Одлуком Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве, 1. јуна 2013. године изабран је на упражњену катедру епископа зворничко-тузланског, а 13. јула 2013. године устоличен је у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.
После четири године архипастирског рада у Епархији зворничко-тузланској, одлуком Светог архијерејског сабора 24. маја ове године владика Хризостом изабран је за митрополита дабробосанског.
На трону митрополита дабробосанских он ће наследити блаженопочившег митрополита Николаја, као 61. по реду архијереја на трону Митрополије коју је 1220. године основао Свети Сава.

 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике