Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

ОБИЉЕЖИЋЕ СЕ 75 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА 6.000 СРБА У СТАРОМ БРОДУ

15. март 2017.

ВИШЕГРАД – Црквена општина Вишеград, као и општине Соколац, Вишеград и Рогатица организоваће 21.и 22.марта обиљежавање 75 година од усташког покоља српског становништва у селима Стари Брод и Милошевићи на обали Дрине.

Централни догађај обиљежавања биће код Спомен-капела у Старом Броду гдје је и уређен комплекс који подсјећа на овај догађај из априла 1942.године.

Овог прољећа навршава се 75 година од страдања српског становништва из општина са подручја сарајевско-романијске регије у усташкој офанзиви са злогласним командантом Јуром Францетићем која је почела са романијског платоа одакле је становништво бјежало према ријеци Дрини код Вишеграда у намјери да нађе спас у Србији.

У усташком пиру побијено је и бачено у Дрину око 6.000 жена дјеце и стараца.

„У уторак 21.марта у 19 часова биће отворена изложба на којој ће фотографијом и текстом бити приказана нова стратишта српског живља од Сарајева до Старог Брода. Изложбом смо пратили руту кретања српског становништва које је бјежало пред усташама и открили смо многе масовне гробнице које досад нису обиљежене, као и неке које су породице или локалне заједнице означиле и све смо то документовали“, рекао је свештеник Драган Вукотић.

Након изложбе биће промовисано и треће допуњено издање књиге „Стари Брод, заборављени злочин“:

„ У капели у Старом Броду, сутрадан, биће централни парастос, код спомен крста гдје ће бити присутне преживјели учесници овог догађаја, чланови њихових продица и представници општинских власти“, додао је Вукотић.

Свједок усташког злочина, који је чудом преживио, био је и Бранко Лучић из села Врбачка код Пјеновца који је, сакривен у ријеци у врбаку, гледао усташко иживњавање над српском нејачи а посебно над мајком Мирком Крстајић.

„Усташе су на обали убиле петоро њене дјеце а њу бациле у набујалу Дрину. Њена широка сељачка сукња није јој дала да потоне, злочинци су пуцали у њу али је вода живу и рањену избацила низводно на обалу. Преживјела је старобродску голготу али је кратко живјела са ожиљцима на тијелу и души“, испричао је Лучић.

О усташким злочинима на Старом Броду документарни филм прва је снимила БН телевизија под именом „Дрино водо, очи дјевојачке“

Р.ТАСИЋ

 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике