Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Постављена звона испред храма у Андрићграду

10. март 2017.

Благодарећи Богу, а захваљујући добрим људима данас су испред храма Св. цара Лазара и свих Српских мученика у Андрићграду постављена звона да позивају на молитву и литургијско сабрање и да „омекшају срца“ наша у љубави према Богу и једних према другима. Да славимо Бога, да помажемо, а не одмажемо једни другима у чињењу добра. Зато се данас радује наша Црква – наша заједница вјерних окупљених и сабраних око Христа.

Звона су изливена у ливници „Лиграп“, из Белосаваца – Тополе. Тешка су појединачно 612, 408 и 204 килограма. За звоно тежине 408 кг већ смо почели прикупљати прилоге, о чему смо информисали наше вјернике и њега ћемо, захваљујући прилозима вјерника и Општине Вишеград са 5000 км, ако Бог да врло брзо исплатити. На њему ћемо угравирати касније да је звоно „прилог нашег вјерног народа“. На мало и велико звоно ставићемо натпис „да тражимо донатора/донаторе“ и кад скупимо новац исплатићемо новац власнику ливнице Г-дину Младену Кременовићу, а на звона такође угравирати натпис /имена донатора.Господину Младену се овом приликом најтоплије захваљујемо, јер је на овај начин много помогао нашем храму. Захваљујемо му се и на изузетној сарадњи, брзини, договору и ефикасности око цијелог овог посла.

Нашим вјерницима који су донирали и који ће донирати „за звона“ од срца се захваљујемо, а Бога молимо и уједно обавјештавамо да ћемо наставити информисати вас о приложницима и скупљеним прилозима, како би исплатили звона. (Трошкови за звона)

Да звона звоне!


Са захвалношћу и Божијим благословом,
протојереј Средоје Андрић
_____________________
СПЦ Вишеград

 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике