Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Растко Костовић побједник у пливању за часни крст

25. јануар 2017.

Растко Костовић из Фоче побједник је овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст, које је данас одржано на Дрини у Вишеграду на стази дугој 33 метра.

„Ово је моје прво учествовање на овој манифестацији, ријека Дрина је била хладна, али ми је било задовољство да учествујем на овој манифестацији“, рекао је Костовић.

Он каже да се на овај начин поштује православна баштина и да ће и наредних година наставити са овом традицијом.

Побједнику и свим учесницима пригодне дарове је уручио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је честитао свим учесницима на смјелости и храбрости да пливају на овај велики хришћански празник.

„Драго ми је да је одзив учесника велики и да имамо учеснике из Републике Српске, Србије и са Косова“, додао је Ђуревић.

Учесник Синиша Дринчић из Сокоца захвалио је организаторима на добро организованој манифестацији.

„Овдје сам први пут, Дрина је била хладна и много хладнија него на другим ријекама на којима сам пливао“, рекао је Дринчић.Јереј Драган Вукотић подсјетио је на значај празновања Богојављења, наводећи да је прије скоро двије хиљаде година народ долазио на ријеку Јордан да види Јована Крститеља који је крштавао људе водом и говорио „Покајте се, јер се приближи Царство небеско“.

„Ово је седмо традиционално такмичење, које се одржава на ријеци Дрини, српском Јордану“, додао је Вукотић.

Он је истакао да су учесници Богојављенског пливања за Часни крст на Дрини у Вишеграду били из Вишеграда, Фоче, са Сокоца, из Рудог, Новог Сада и Ваљева, у Србији, те Косoвске Митровице“, рекао је Вукотић.

Овој вјерској манифестацији претходило је освештање воде из ријеке Дрине.

Организатори пливања за Часни крст били су и ове године Православна црквена општине Вишеград и општина Вишеград.

У организацији су помогли чланови Спасилачког клуба „Волф“ из Фоче, припадници Цивилне заштите, Дома здравља и полицијске станице Вишеград.
____________
СРНА

 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике