Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Беседа у Недељу Светих Отаца Никејских


Ево драга браћо и сестре, налазимо се у данима између два велика празника Вазнесења Господњег кога прослависмо и Духова или Педесетнице коју очекујемо следеће недеље.

Васкрсењем својим Христос нам сведочи да ће нас васкрснути а Вазнесењем својим да ће нас вазнети на небо и оне који су праведни смјестити са десне стране Бога Оца. Дакле, Празнике које прослављамо не прослављамо само као ето неко присјећање на збивања везана за Христа, као да се подсјетимо... него треба да их доживљавамо тако да је Васкрс – наше васкрсење и Вазнесење у славу Бога Оца и наше Вазнесење и да у то чврсто вјерујемо, да томе стремимо и томе се надамо. Јер Христос је све то проживио нас ради и нашег спасења.

Данас у ову недељу између ова два велика празника које поменух, Црква прославља Свете Оце Првог васељенског сабора, јер су нам они сачували, озаконили и у Символ вјере занавек уњели сву истину о Господу Исусу Васкрслом и Вазнесеном, јер је он дошао у овај свијет, како се каже у данашњем Јеванђељу: „Да свему да живот вјечни“! Тај Символ вјере ми читамо сваке Литургије и он је сажети формулисани тестамент од кога нема и не може бити догматског одступања. Ко одступи од Символа вјере одступа од Цркве Христове и не може се назвати православцем. У мору данашњих погрешних учења, у мору секти и конфесија и јеретичких учења долази до изражаја сав значај Светих Отаца сабраних на Васељенском сабору и сав значај Символа вјере који утврдише, формулисаше и нама га таквог до дана данашњег предадоше и оставише. Христос нам је оставио себе и Духа Светог, оставио нам је Апостоле, оставио нам је Јеванђелисте који записаше шта он учини, а оно што што не стаде у Јеванђеља остаде као Свето предање које свети Оци у Цркви Његовој са кољена на кољено пренесоше и преносе. Та ширина вјере коју нам је Христос оставиом, а вјера је широк појам, у овом свијету и због настојања појединих да ту вјеру искваре, а ради њеног очувања, Црква је ту вјеру сузила и збила у догматске основе и формулисала ради људи и својих вјерника да знају шта је истина и да од ње нема одступања.

Ми ту Истину и данас исповједамо и Христа васкрслог свједочимо данас исто као и прије двадесет вјекова. И када крштавамо дјете и уводимо у Цркву Христову кум за дјете чита Символ вјере а одрасли који се крштава требао би сам да чита, док је некада раније морао и напамет да га зна да би био крштен. Тако ми и данас чувамо Истине вјере у Цркви Христовој у којој Дух Свети пребива у Тајнама и који нас води и чува – и нас и Цркву Христову од зла овога свијета.

Нека је слава Христу и Његовим светим које данас прослављамо и које молимо да са пута правде, истине и љубави не скренемо, него да са радошћу исповедамо Христа васкрслог и вазнесеног који и нас васкрсава и узноси на небо и Царство вјечно нам дарује. Њему нека је слава и хвала у све вјекове вјекова – Амин!
__________________
протојереј Средоје Андрић - 2017 год.


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике