Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

СИЛАЗАК СВ. ДУХА - ПЕДЕСЕТНИЦА

Данас је велики дан и велики Празник браћо и сестре. Велики је јер данас прослављамо Духа Светога - Утјешитеља и Животодавца који са Оцем и Сином садејствује у Тројици Светој коју сваког часа помињемо и славимо осењујући се знамењем крста: У име Оца и Сина и Светога Духа! Сви смо ми чули да постоји Дух Свети, али ко је Дух Свети, шта Дух Свети ради у свету, шта чини у Цркви Христовој, шта чини у теби и у мени, шта чини у Тајнама Светим које примамо у Цркви - о томе мало знамо, мало смо читали, нешто смо чули, а понајвише смо осетили управо Духом Светим, јер Дух се прима не због знања, нити због имања, нити због немања - већ Дух се прима у чистоти и простоти срца које зна да воли и прашта.
Па ево прилике да на данашњи свети дан кроз Литургију и научимо и осетимо Духа Светог! Ако изађемо одавде намрштени и љути и без опроштаја другима - нисмо примили Духа Светог - јер Дух Свети је Дух радости и пуноће и прелива се као течност преко чаше и изнова извире и прелива се... То значи да је Дух Свети на неки начин видљив, не директно, али индиректно засигурно јесте. Као што је Дух Свети био видљив на Апостолима, јер су говорили разним језицима, тако је и Дух Свети видљив на нама и у нама. Ако славимо Бога и хвалимо Бога и радујемо се Њему - онда је то знак да имамо Духа Светог. Ако кукамо на Бога и кривимо га за све у животу онда немамо Духа Светога! Ако смо халапљиви и грамзиви онда смо несрећни а ако смо благодарни онда смо срећни и радосни.
То је Дух Свети - Дух пуноће и радости чији силазак у овај свет, у Цркву Христову, на Апостоле Његове, на Свештенство Његово, на вернике Христове тј. на све вас Крштене и Миропомазане у Цркви Његовој - управо славимо на данашњи дан! Зато је овај дан - Цркве наше рођендан. Зато је овај дан и наш рођендан, јер и ми смо поново рођени управо онда кад се крстисмо у Цркви и примисмо Духа Светог! Од родитеља дакле примисмо телесно, а од Бога Духовно рођење. Ето шта Дух Свети чини у свету!? Он освећује, Он претвара, Он чуда ствара, Он рађа, Он украшава нас да изнутра будемо бољи и љепши, а како ми - тако да и овај свет буде љепши; да волимо, а не да мрзимо и завидимо, не да тугујемо и кукамо што немамо, него да задовљни и срећни будемо што имамо и оно што имамо. То је улога Духа Светог, да донесе радост и мир, љубав и слогу, а да одстрани и однесе тугу и бол, мржњу и неслогу и да све то натовари на Христова плећа управо сада на Светој Литургији и свакој Литургији на којој учествујемо, а не само стојимо - него понављам учествујемо - јер Христос је рекао: Дођите сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити. Научите се од мене, јер ја сам кротак и смирен у срцу и наћићете смирење души својој. Јер јарам је мој благ и бреме је моје лако!
Дух Свети који од Оца исходи а Сином се даде Апостолима у педесети дан по Васкрсењу и десети по Вазнесењу наставља да дјела у Цркви Христовој на невидљив начин замјењујући видљивог Христа који се вазнео, али који га и даље чини присутним управо у Цркви у Причешћу које примамо. Дух Свети коме се обраћамо на почетку сваке Литургије освећује наш принос, тј. хлебове које је некада сам народ доносио, и чини тај хлеб, тај народни дар и народну жртву у коју је уложио труда, ТЈЕЛОМ ХРИСТОВИМ. Чујете на Литургији како свештеник каже: Твоје од твојих теби приносећи због свих и за све. То значи: Твој хлеб који си нам Ти дао, ми приносимо Теби, као захвалност у име свих нас и због свих нас. Не у име моје, нити у нечије, него у име свих нас и ради свих нас, јер Црква је заједница верних окупљених око Христа.
Немојмо мислити да је земља дужна да рађа ма какви ми били? Земља ће да рађа све до оног момента док ми као народ у заједници, у Цркви Христовој будемо Њему приносили и Њему благодарили и Њиме освећивали хлебове за Причеће, а кроз Причешће опет освећивали себе, освећивали пшеницу и освећивали земљу и посвећивали се тако и ми и земља и читава васељена заједно. Зато се данас у већини наших храмова чине молитве за плодове земље да земља роди. Не молимо се земљи - већ живоме Богу - Духу Светоме који освећује земљу да рађа и плодове доноси.
Њему, Тројици Светој и Једносушној увек да се клањамо, славу и благодарност узносимо! Да се у Христу радост наша овде - пренесе у вечно Царство Божије коме се надамо - Богу се помолимо, свагда сада и увек и у векове векова - Амин!

јереј Средоје Андрић - 2015.


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике