Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Беседа на Св. Василаја Острошког

Слава му и милост! - кажу Срби
Данас када се молимо светом Василију Острошком у овом храму и узносимо благодарност Васкрслом Христу – знамо да је под острошким стјенама велико сабрање – велики молитвени скуп у славу Бога и Његовог али и нашег Оца Василија – како то наши Срби кажу – увек кад помену његово име: Слава му и милост!

Прославњамо данас и величамо његов животни подвиг, узимамо га као узор, наслађујемо се његовим чудима, вапијемо његовој милости и љубави којом обасипа наш народ, али пре свега и изнад свега славимо васкрслог Христа – без чијег васкрсења ништа од овога неби било могуће. Колики је Господ наш види се по Његовим светим! Колики је Господ наш – видећемо и ми једнога дана и увјерити се кад окусимо живот вјечни – као што се и Апостол Тома увјерио у Васкрслог Христа ставивши руке своје у ране од клинова на тјелу Његовом.

И данас кажу: нема чуда, Господ се не јавља, питају се: гдје је Господ? А ми им кажемо: Невјерници, Господ је данас као и јуче и сутра у кивоту Светог Василија, Господ је тамо од дана кад га прославио – како на небу тако и на земљи! Господ не престаје да са Светим Василијем иде по српској земљи - сије љубав и чини чуда. Јер Господ је увек са својим светим – као што је и са нама кад хоћемо и ми да будемо са Њим. Ако хоћеш да будеш свет – не вреди ти да постиш па макар и читав живот, ако не желиш да постанеш свет са Христом. Много има оних који мисле да ће доћи до светости без Христа само својим трудом и упорношћу, али такав труд је узалудан. Пун је исток којекаквих гуруа и учитеља, кинеских мудраца и исламских пророка, али све узалуд. Нема чуда! Нема светости! Нема никога да као Свети Василије са Христом у срцу - мајци нероткињи измоли дјете, убоге исцјели, вид дарује, мине заустави да не пукну... Нема таквих међу њима. Такви се само налазе у Православљу – у Цркву једној и јединој светој и апостолској која се моли васкрслом Христу од кога и долази живот и васкрсење и свако чудо учињено, како од Василија Острошког, тако и од Петра Цетињског, Николаја Мирликијског, Стефана Дечанског и осталих светих, чијих многобројних имена и нема у календару, а којима се сваке Литургије молимо.

Тако се данас молимо и Светом Василију у свим нашим храмовима да нам помогне да останемо на путу његовом који води у живот вечни, да погледа на потомство наше – али и на претке наше који згрешише против Христа а милости не тражише. Теби се молимо за сав род наш – теби данас и Васкрслом Христу коме увек припада слава и хвала у векове векова – Амин!

јереј Средоје Андрић 2015.


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике