Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

БЛАГОВЕСТИ – 2015.

После Господа Исуса Христа најзначајније биће у овом свету је Пресвета Богородица, управо због тога што је родила Спаситеља света. Овај празник кога славимо данас, Благовести или Зачеће Господа нашег Исуса Христа, уздиже Пресвету Богородицу изнад свих створених људи, јер је управо она, својим подвигом и предавањем своје воље вољи Божијој, учествовала у име рода људског у спасењу света.
Када је створио свет Господ је имао намеру да тај свет кроз Адама буде сједињен са Богом, али први човек Адам није хтео да прати Божији план о свету и згрешио је Богу. Но, оно што није он учинио, учинила је Пресвета Богородица. Када је дошао Арханђео Гаврило да јој пренесе вољу Божију, она је на ту благу вест у име свих нас одговорила: „Ево слушкиње Господње. Нека ми буде по речи твојој“ (Лк 1, 38), дакле, управо супротно од онога што је Адам урадио када му је Бог заповедио да не једе од дрвета познања добра и зла. Уместо да каже: „Ево слуге Господњег, нека ми буде по речи твојој“, Адам је то прекршио и чинио по вољи својој. (еп. Игњатије)

Пошто се то десило са родом људским – да је одпао од Бога, потребно је било да ту заједницу и тај добри однос Бога и човека поново неко успостави. Тај неко није могао да буде обични човек, јер човек који је грешан – како може да победи грех? Са друге стране, ни Бог није могао да грешну људску природу подигне из таме греха без дозволе човека, јер би нарушио слободу људску која је опет његов дар! Зато је Пресвета Богородица и питана: да ли би хтјела да буде сасуд Духа Светог и да роди Спаситеља света. И она одговара потврдно, даје свој пристанак и свет добија спасење кроз њу, као што је и грех првобитно добио кроз Адама.
Тако се испунила воља Божија и воља људска и свет добија свога Спаситеља који је у стању да побједи грех, смрт и ђавола – а то је Богочовјек Господ Исус Христос.


Сјединивши две природе у једној личности Он је учинио да кроз Бога човек побједи смрт и васкрсне. А када је страдао и када је васкрсао – васкрсао је као човјек помогнут Његовом божанском снагом. Тако је човјек кроз Христа побједио смрт – захваљујући Пресветој Богородици која га је родила, а надасве Њему који је сишао с небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човјек – како читамо у символу вјере.

Ту заједницу коју је Он тада успоставио између себе и људи и ми данас настављамо – и док је свјета и вјека настављаће се на Светој Литургији – на којој се сједињујемо са Њим – кроз причешће. На тај начин и ми као и Богородица пристајемо и говоримо Му: Ево слуге и слушкиње Божије, нека нам буде по речи твојој и сједињујемо се са Њим и спашавамо се са Њим.

Нека би молитвама Пресвете Богородице коју данас славимо сви пристајали да будемо сасуди Духа Светог. Њој и Господу нашем нека је увек слава и хвала у векове векова – Амин!

јереј Средоје Андрић


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике