Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Писмо свештеника ученицима

Драга дјецо, Богу најближи и најдражи наш поносе, драги родитељи и вјерници… Господ је рекао: „Пустите дјецу нек долазе к мени и не браните им, јер таквих је Царство небеско“! Данас смо се скупили у овом храму управо око Христа, јер вјерујте ми, Христос је тај који нас највише воли. Као што сваки добар родитељ без размишљања свој живот даје за своје дијете – тако и Христос положи свој живот за нас и би распет на крсту – о чему сте и учили на вјеронауци. Знање и учење вјере у школи на часовима вјеронауке, много ће вам користити. Можда вам сад и није све баш најјасније и разумљиво, али знање је као квасац који надолази и донијеће свој род. Знање је потребно, не толико Богу и небеском свјету, али је потребно вама и нама у овоземаљском, како би сутра били успјешни на свим пољима науке. Знање је драга дјецо потребно, али оно није круна, оно није врх свјета, оно је ништа ако нема Христа. Можемо драга дјецо да учимо вјеронауку и да је знамо, али ако нисмо са Христом или ако не планирамо да будемо са Христом – слаба нам је корист од тог знања. Зато ми све вас позивамо – и вас и старије, и ми свештеници и вјероучитељи, да чешће будете са Христом, јер боље је дјецо бити са Христом без знања, него без Христа са знањем. Бог се више радује вашем присуству на Литургији где сте са Њим, него вашим петицама из вјеронауке без Њега. Ако можете да сједините и једно и друго – онда је то пун погодак. Онда и знање добија на значају. Немојте да будете формалисти и интерсџије. Заволите Христа и приђите Христу да осјетите да је живот радост ономе ко је са Њим. И ми свештеници вас позивамо, не у своје име, него у име Христа да будете Његови ученици. Позивамо вас да се учите жртвовању и да дођете чешће на Свету Литургију. Као што се у спорту или математици жртвујете, трудите и вјежбате - тако се трудите, вјежбајте и жртвујте за Христа стварајући добру навику да недељом дођете на Литургију и Богу се помолите. Вјеронаука није физика. Физика се мора знати да би се напредовало у фицици, а вјеронаука се и не мора знати да би се напредовало у вјери. У вјери се напредује ако имамо љубав! – љубав према Христу и љубав према ближњему – како нас уче две највеће заповјести. Много великих и паметних Св. Отаца имамо, много богомудрих изрека од њих имамо, а уопште нису велике школе завршили и опет су досегли до граница до којих су досегли и они учени и школовани Св. Оци. Трудите се да израстате у добре људе и паметне људе. Јер ако сутра будете нељуди – џаба ће вам бити сво светско знање. А ако будете у Христу добри и паметни људи – онда сте извршили мисију и овог и оног света. Учинићете поносним и родитеље своје на земљи, и свој народ на земљи и своју државу на земљи, али и Бога Христа на небесима који нас и сада гледа и радује се кад нас види све скупа заједно. Када заволите Христа – онда сте научили вјеронауку.
Учили сте о фарисејима из вјеронауке. Они су толико били учени да су знали и Свето Писмо напамет и тиме су се поносили и гордили. Они су славили своје знање Библије, а не дух Библије. Зато и нису препознали Христа када је дошао међу њих и први су били који су га разапели. Знање, драга дјецо надима, а љубав изграђује. Знање нам доноси одијело, а љубав нам ставља круну. Потребно је дакле и једно и друго да би били успјешни и овде на земљи и горе на небу. Слушајте своје родитеље, јер ако не слушате родитеље ни вас неће слушати ваша дјеца и тад ћете видјети колика је мука родитеља када их дјеца не слушају. Поштујте старије и своје учитеље, јер нико се није родио научен.

Нећу вас више замарати читањем.
Нек вам је сретан нови почетак у учењу и нови поход на петице. Нек је сретно и родитељима чија су дјеца постали школарци и наставницима и учитељима.
Сретна нек је и наша молитва и да од Господа добијете помоћ у стицању нових знања и да нам свима Господ отвори ум и духовни вид. Њему нека је слава и хвала у векове – Амин!

Свако вам добро од Господа!
_________________
свештеник Средоје Андрић
7. септембар 2014.


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике