Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

ПРЕОБРАЖЕЊЕ - 2014

Данас, драга браћо и сестре наша Црква слави велики Празник Преображења Господњег који се како сте чули у Јеванђељу догододио на гори Тавору. Не славимо ми наше Празнике само зато што се у те дане присећамо догађаја из живота Христовог, него их славимо зато што су сви наши Празници и наши Празници, а не само Христови. Не славимо ми Васкрс само зато што је Господ васкрсао, нити славимо Преображење само зато што се Господ преобразио, нити славимо Вазнесење само из разлога јер се Господ вазнео на небо... Све Празнике које називамо Христовим славимо и због нас и то је веома битно да сви схватимо. Није празновање наших празника само формално присећање на догађаје из живота Христовог – од тога не би имали ништа – то би само биле успомене! – него ми празнујемо јер са Христом који је васкрсао и ми васкрсавамо, са Христом и ми се преображавамо и са Христом се и ми узносимо на небо и једино са Христом можемо сести са десне стране Оца на престолу небеском, како се каже у Светом Писму.

То је теологија наше вере, јер Христос умире и васкрсава ради нас, он се рађа као човек од Дјеве Марије ради нас, преображава се ради нас у узноси се ради нас – јер тако и нас који смо слични њему, подобни њему, који смо део Њега и Он део нас, који смо једно са Њим јер се причешћујемо – тако и нас Христос наново рађа у добру, преображава нас и васкрсава и узноси на небо да видимо славу Његову.

Зато је наш данашњи празник велика радост јер са Христом свет је добио могућност преображаја. Цео Стари Завет – време пре Христа јесте исчекивање тог преображаја – човек је чезнуо за преображајем јер греховно стање човека није његово природно стање. Чему је старозаветни човек могао да се нада? Ничему и никоме осим Христу – Месији кога су пророци предсказали да ће доћи. Тако и ми данас исчекујемо преображај, исчекујемо ВОЂУ који ће нас избавити из политичког ропства, који ће нашу земљу учврстити и економски ојачати, да будемо независни - као што су јевреји мислили за Христа да је он тај који ће Њих земљом водити.... а то је све немогуће без Христа који није политички вођа, али јесте онај који вођи даје снагу да буде прави вођа свог народа. Христос нам, дакле показује да је прво потребан преображај духа да би се видео преображај на телу и на целом свету. Зато неко ко не доживи преображај у Христу не може посијати и пожњети преображај ни у држави ни у свету. Јер као што се тама изгони светлом – тако се и грех из света изгони са његовим преображењем у добро – чинећи добро!

Нема преображаја света – нити васкрсења света без Христа. Пођимо сваки од себе и видећемо колико се радује дух наш када искрено завапимо Господу: Спаси Господе народ свој и помилуј мене грешника! Е то је природно стање човека и тек је тад спреман за преображење и он и народ његов и цео свет са њим!

Господу нашем, сили над силама која нас води и спасава и снагу нам даје нека је увек слава и хвала у векове векова – Амин!

Још једном нека је срећан и Богом благословен данашњи празник – Амин!
_____________
јереј Средоје Андрић


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике