Руски патријарх забринут због агресивности према Србима на Косову
01.02.2019.

Патријарх московски и све Русије Кирил изразио је забринутост због све веће агресивности екстремистичких снага према српском становништву на Косову и Метохији, саопштено је из Московске патријаршије.

„Увијек се молимо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији. Знамо какву посебну историјску и духовну улогу имају Косово и Метохија у животу српског народа и разумијемо да није једноставно свакоме ко познаје историју Србије и Српске православне цркве да прихвати оно негативно што се сада тамо /на Косову и Метохији/ дешава“, рекао је патријарх Кирил.

Руски патријарх, који је примио делегацију Српске православне цркве са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом на челу, истакао је да се догађаји на Космету и у Украјини могу назвати карикама истог ланца јер је ријеч о покушајима да се путем расколничких тенденција ослаби снага цијелог православља.

„Важно је да оно што се дешава на Косову и Метохији никада не доведе до раскида духовне везе Србије, Српске православне цркве са тим подручјем које је увијек органски било њен дио“, напоменуо је патријарх Кирил.

Он је додао да Српска православна црква разумије више него ико бол Руске православне цркве због онога што се дешава у Украјини.

Патријарх Кирил је нагласио да Руска и Српска православна црква имају много заједничког упркос одређеним разликама у географији и мјесту гдје се налазе и у историји.

„У првом реду ту је низ мученика који красе и Руску и Српску православну цркву. Наши мученици су увијек били вјерни православљу, увијек су давали свој живот за Цркву и остављали нам у завјет да будемо вјерни црквеном јединству, да слиједимо чистоту православља и чинимо све да никакви непријатељски вјетрови данас не разруше јединство Православне цркве“, рекао је патријарх Кирил.

Патријарх српски Иринеј захвалио је руском патријарху за то што пажљиво прати ситуацију на Косову и Метохији, те оцијенио да оно што се данас дешава у тој покрајини представља велику српску рану.

„За нас је Косово света земља, која је натопљена нашом крви, када смо бранили наше светиње у време Османског царства и у другим околностима. Све што има огроман значај за нашу историју, културу има корен на Косову и Метохији. То је место наше славне историје. Многи свети угодници су изникли управо на том тлу“, нагласио је српски патријарх.

Он је навео да српски народ и цркве чине све што је могуће да се одбране од напада на Косову и Метохији, а да велике наде полаже у велику братску Русију и руског патријарха Кирила.

„Надамо се да, захваљујући вашем доприносу, можемо заштитити Косово и Метохију“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је за црквену кризу у Украјини рекао да је то огромно искушење за православље, те оцијенио да то није канонско и црквено, него чисто политичко питање и да цијело православље треба да се веома озбиљно њиме позабави.

„Не смемо затварати очи пред тим питањем и проблемом. Молићемо се да Господ Бог уклони то искушење у својој Цркви“, истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј борави у посјети Руској православној цркви поводом прославе десет година увођења патријарха Кирила у трон московских и сверуских патријарха.

РТРС