РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА ХРАМА И ОПШТИНЕ ВИШЕГРАД
22.09.2022.

Празник Рођења Пресвете Богородице је и ове године је обиљежен у Вишеграду. Храм на Мегдану, који је посвећен овом празнику, као и општина Вишеград своју крсну славу су прославили и ове године нешто скромније.

Служењем празничне вечерње службе у храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану у 17:00 часова започета је прослава храмовне славе. Празнично вечерње служили су: протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић и ђакон Василије Пајевић.

Свету литургију у 9:00 часова у храму Рођења Пресвете Богородице служили су: јеромонах Серафим (Глигић) сабрат манастира Добрунска Ријека и протојереји-ставрофори Милосав Видаковић, Милутин Андрић,Богдан Станишић,Рајко Цвјетковић , Драган Вукотић, Предраг Масал парох други рогатички, јереј Саво Тривковић,  и ђакон Василије Пајевић.

Богослужењу су присуствовали и начелник општине Вишеград г.Младен Ђуревић са сарадницима, представници друштвено-политичких организација и мноштво вјерног народа. У бесједи о значају празника Рођења Пресвете Богородице и самој улози и значају Богородице у историји људског рода, јеромонах Серафим је назначио улогу Пресвете Богородице у животу вјерника, а посебно вјерног народа у Вишеграду чија је она заштитница. Позвао је све водеће људе у граду Вишеграду да молитвама Богородице нађу хришћанску љубав међу собом и поведу овај град путем напредка, мира и љубави.

Домаћини крсне славе ове године су били породице г.Горана и Ивана Пецикоза из Вишеграда, угледних угоститељских радника. На крају богослужења благословљено је славско кољиво и пререзан славски колач. Домаћини славе су припремили послужење у порти храма за све присутне.

 

По завршетку свете литургије и славског обреда, свечана литија је кренула из храма на Мегдану ка згради општине Вишеград у Андрићграду. Литија се кретала главном вишеградском улицом. У литији су осим свештенства и вјерника учешће узели и ученици вјеронауке.

У згради општине Вишеград извршен је славски обред уз присуство радника општине и представника општинских организација. Крсну славу домаћину г.Младену Ђуревићу и његовим сарадницим честитао је протојереј-ставрофор Драган Вукотић пожељевши сваки напредак у раду и развоју општине Вишеград.

 

                                                    протојереј-ставрофор Александар Топаловић