ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОЈИНА ХРАМОВНА И ОПШТИНСКА СЛАВА У ВИШЕГРАДУ
27.09.2020.

      Празник Рођења Пресвете Богородице је и ове године је обиљежен у Вишеграду. Храм на Мегдану, који је посвећен овом празнику, као и општина Вишеград своју крсну славу су прославили ове године скромније него ранијих година, а све због општег стања у погледу вируса корона и мјера заштите прописаних од стране кризног штаба.

       Служењем празничне вечерње службе у храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану у 17:00часова започета је прослава храмовне славе. Празнично вечерње служили су: протојереј-ставрофор Александар Топаловић, јереј Саво Тривковић и ђакон Василије Пајевић.

       Свету литургију у 9:00 часова у храму Рођења Пресвете Богородице служили су: протојереј-ставрофори Богдан Станишић,Милосав Видаковић и Драган Вукотић, протојереј Горан Tерзић парох први руђански, јереј Саво Тривковић, јеромонах Гаврило (Ђурић) и ђакон Василије Пајевић. Богослужењу су присуствовали и начелник општине Вишеград г.Младен Ђуревић са сарадницима, представници друштвено-политичких организацијаи мноштво вјерног народа. По завршетку литургије протојереј-ставрофор Александар Топаловић је бесједио о значају празника и потреби да својим сталним молитвама измолимо заштиту и заступништво Пресвете Богородице у овим тешким временима пуним искушења.

      Домаћини крсне славе ове године су били чланови ЦОУО-ра ЦО Вишеград. На крају богослужења благословљено је славско кољиво и пререзан славски колач. Домаћини славе су припремили послужење у порти храма за све присутне.

      По завршетку свете литургије и славског обреда, свечана литија је кренула из храма на Мегдану ка згради општине Вишеград у Андрићграду. Литија се кретала главном вишеградском улицом. У згради општине Вишеград извршен је славски обред уз присуство радника општине и представника општинских организација. Крсну славу домаћину г.Младену Ђуревићу и његовим сарадницим честитао је протојереј-ставрофор драган Вукотић, пожељевши сваки напредак у раду и успјешну борбу са новонасталим проблемима са којима се сви суочавамо.

                                                  Протојереј-ставрофор Александар Топаловић