ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: За СПЦ подјела Косова није прихватљиво рјешење
06.02.2019.

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да подјела Косова и Метохије и нове границе, о чему неки говоре, за Српску православну цркву, али и за већину становништва, није прихватљиво рјешење.

„Србија без Косова и Метохије није Србија. Као човјек када му изваде срце, он више није жив човјек“, рекао је патријарх Иринеј за руску агенцију „РИА Новости“, након завршене посјете Московској патријаршији.

Он је истакао да је став Србије и СПЦ да се у потпуности поштује резолуција Савјета безбједности УН 1244, да буде обезбијеђена пуна слобода и аутономија албанском народу, али да територија Косова и Метохије остане у оквирима Србије.

„То је став наше цркве, а тај став је формулисао и недавни Свети архијерејски сабор СПЦ. Ми смо 500 година бранили га од Турака и свих ко је хтео да га отме од нас. Косово није само географски појам, то је наша колевка. Све што је повезано са историјом, духовношћу, светим предањем Срба, налази се на Косову и Метохији“, рекао је српски патријарх.

Патријарх Иринеј се осврнуо и на питање стварања „нове цркве“ у Украјини, рекавши да тек предстоји да се види до чега ће та подјела довести и какве ће бити крајње посљедице.

„Нажалост, већ су одређене последице очигледне и плодове те поделе осећамо“, истакао је он.

Одговарајући на питање да ли ће српски манастир Хиландар на Светој гори, који се налази под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, признати нову украјинску православну цркву, патријарх Иринеј је рекао да СПЦ не располаже новим информацијама по том питању, као и да се нада да ће тамошњи монаси остати при ставу који заступа и СПЦ.

„Не мислим да би они могли заузети неку другу позицију која се разликује од наше српске цркве“, рекао је патријарх Иринеј.

Говорећи о могућности канонизације блаженопочившег патријарха Павла, патријарх Иринеј је навео да ће се видјети да ли ће Црква извршити званичну канонизацију.

„Живи били, па видели. Али, како год да буде решено то питање, он је свети човек“, рекао је патријарх Иринеј.

РТРС