Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Одржано предавање "У име вишње славе небеске" у Андрићграду

13. децембар 2016.

Синоћ је у Андрићграду протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого одржао предавање на тему: „У име вишње славе небеске“. У препуној биоскопској сали која је била мала да прими све заинтересоване слушаоце, декан Богословског факултета у Фочи „Св. Василије Острошки“ , о.Дарко говорио је на тему крсне славе у Срба, напомињући да је циљ славе саборност и заједничарење око Христа, Светитеља и Цркве, а не око јела и пића које често стављамо у први план, што многима представља терет и бреме тешко за ношење.

Одлазак у Цркву на Свету Литургију на дан славе је суштински битан, поготово данас кад су нам храмови доступнији и ближи за разлику од пређашњих, старијих времена кад се морало пјешачити и по неколико километара. Срби су склони да двадесет година једну те исту (славску или неку другу) праксу, а често и погрешну, прогласе за вјековно наслеђе које се ни случајно не смије прекинути.Многе од тих устаљених и небитних чињеница стављамо као правило, а оно суштински битно да смо око славе, као и око Христа сви једно - занемарујемо, па нам слава често послужи као мјесто и вријеме за обрачун или недоличну расправу, говорио је о томе и о другим проблемима свештеник Дарко Ђого.

После предавања које је организовала Српска православна Црква у Вишеграду многи од присутних су изразили задовољство што се говорило баш о теми крсне славе и обичаја и што смо се бар на кратко дотакли конкретних проблема са којима се као народ сусрећемо.

Захваљујемо се нашем брату и свештенику Дарку на доласку као и нашем народу на присуству и времену које су одвојили да са нама у Вишеграду отац Дарко подијели своје знање и искуство и радујемо се унапред неком новом сусрету на нову тему.

Ускоро ћемо, ако Бог да, захваљујући сниматељу господину Новаку Кнежићу објавити и видео снимак синоћњег предавања за оне који нису могли бити присутни и извињавамо онима који су се врататили са предавања због недовољног мјеста у сали.

Праштајте! Живи и здрави били!
_______________
СПЦ Вишеград

Ево и видео записа :)


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике