Митрополит Хризостом у Старој цркви у Сарајеву на празник Св. арх. Михаила
24.11.2017.

На дан када наша Света Црква слави Сабор Светог Архангела Михаила и осталих Сила Небеских, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабро-босански Господин Хризостом служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви на Башчаршији која слави Небеске Анђеле као своје покровитеље и заштитнике.
Митрополиту Хризостому саслуживали су протојереј-ставрофор Миомир Зекић,архијерејски намјесник сарајевски, протојереј-ставрофор Чедомир Ђелмо,старјешина Преображењске цркве, протојереј-ставрофор Владислав Топаловић, сабрат Старе Цркве и декан ПБФ-а „Свети Василије Острошки“ у Фочи, протојереј Немања Манџић, као и ђакони Немања Васиљевић и Дражен Анџић.

Послије прочитаног Јеванђелског зачала вјерном народу обратио се Митрополит Хризостом –Ово је празник када се сјећамо и чинимо успомену на оне Небеске Силе које је Господ створио ради славе Своје и прослављања Своје славе непрестаним пјевањем и служењем на небесима…Када је Господ на почетку стварања свијета, како каже Свето Писмо стварао, прво је створио Небо и Земљу.Под тим појмом Неба тумачи се да је то стварање Небеских Сила, Небеске Војске, невидљивих анђела и арханђела и других небеских сила које је Господ створио…Свети Архангел Михаил један је од предводника свих Небеских Сила. У Књизи Исуса Навина појављује се он као Анђео Господњи са мачем  и Исус Навин кад погледа ка Небу видје човјека са мачем и упита га ; Јеси ли ти војвода наше војске или непријатељске, а он каже „ Ја сам војвода Небеске Војске, Цара Небескога“. Изуј обућу своју јер мјесто на коме стојиш свето је…Још значајнија улога анђела огледа се у спасењу Израиља јер је анђео Господњи обиљежио сваку кућу јеврејску. Кад је Господ сачувао дјецу јеврејску од помора, од убистава које је планирао да учини у знак  одмазде над Мисирским народом. Анђели Божији, све Небеске Силе служе спасењу свакога од нас и они су управо хранитељи, чувари наши а још више од тога они су свједоци нашег живота. Сваки од нас има  свога Ангела чувара који га чува али који ће и бити свједок, истовремено и судија али и његов бранитељ пред Судом Христа Господа…

У току Свете Литургије Митрополит Хризостом рукоположио је чтеца Будимира Гардовића у свештенођаконски чин, нагласивши да ће новорукоположени ђакон Будимир бити убудуће Епархијски ђакон Митрополије Дабро-босанске.


Послије заамвоне молитве митрополит Хризостом је преломио славски колач и освештао славско жито помоливши се за све ктиторе и задужбинаре овога Светога храма.

 

На крају Свете Литургије Митрополит је честитао свештенству и свим вјерницима крсну славу Светих Архангела. Сви присутни добили су из руку Високопреосвећеног Митрополита благослов и икону Светог Архангела Михаила.

За све присутне припремљена је трпеза љубави у дому Свете Текле.
Слава Богу и Светим Анђелима за све.

протојереј Велимир Дивљановић