Литургијско сабрање у храму Зачећа светога Јована
10.10.2022.

У мјесту Вишеградска Бања, на локацији гдје туристи и мјештани долазе да лијече тијело у  љековитој води истоимене бање, недалеко од ње налази се и љечилиште душе гдје многи који ту дођу пронађу и свој мир. У тишини борове шуме која га скрива са свих страна, налази се храм Зачећа светога Јована Крститеља Господњег и пророка. Храм је мали здањем, али велики у срцима мјештана који му се несебично дају.

Тако је било и данас, 9. октобра 2022. године, када смо прославили крсну славу која се по традицији преноси у недељу после празника Зечећа светог Јована. Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Богдан Станишић, дугогодишњи парох овога храма и мјеста, а саслуживали су му: садашњи парох протојереј-ставрофор Драган Вукотић и протојереј Средоје Андрић, док је за пјевницом појао ђакон Василије Пајевић.

О значају празника и личности Светога Јована бесједио је о.Драган Вукотић. Примивши Свету тајну причешћа, вјерни народ је са свештенством учинио трократни опход око храма и у порти преломио крсни колач који је припремио домаћин славе, господин Дарко Пецикоза са породицом. Поред крсног колача, жита и свијеће, Дарко је за све присутне вјернике у великој сали црквеног дома у изградњи, припремио и богату трпезу љубави. Њему и његовој породици од Господа молимо изобиље дарова и благослова Божијег.

протојереј Средоје Андрић