Спомен капела у Старом Броду

Спомен капела у Старом Броду

У кањону реке Дрине налазе се села Милошевићи и Стари Брод. До скора, мало ко је од млађих генерација знао да се у њима током Другог светског рата десио страшан злочин над српским становништвом.

Пролећа 1942. године усташке јединице предвођене Францетићем покрећу велику онфазиву са намером да протерају и побију србско становништво у источном делу Босне и Херцеговине. Бежећи испред усташа србски народ са подручја Сарајева, Романије, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска покушава прећи ријеку Дрину и спас потражити у Србији.

У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ђуприје и збјегови су кренили низ Дрину према селима Милошевићима и Старом Броду где су се налазиле скеле. Усташе стижу србску нејач и на најзвјерски начин врше убиства. Том приликом, од краја марта па до 4. маја, колико је трајала онфанзива, настрадало је 6000 срба.

Српска Православна Црква 2007 год. покреће иницијативу и уз благослов Митрополита Дабробосанског Николаја почиње изградњу споменика посвећеног српским жртвама страдалим на реци Дрини.

Споменик је освештао Митрополит Николај и епископ Милешевски Филарет 20. јула 2008. године уз салужење више свештеника и већег броја верника.

У Рогатици је 19. јула 2008. године одржана академија где су о овоме страдању говорили: проф. др. Смиља Аврамов, академик проф. др.Драган Недељковић, проф. др.Миливоје Иванишевић, книжевник Радомир Смиљанић, книжевник Бранислав Бојић, книжевник Момир Крсмановић, публициста Слободан Филимоновић.

Њихова излагања су објављења у зајдничком зборнику под називом Заборављени злочин које је објавила издавачка кућа Дабар из манастира Добруна.

На академији је емитован документарни филм са преживелим очевидцима који су сведочили о несхватљивим страхотама и страдањима које су преживели. Филм носи назив „ Дрино водо очи девојачке“, а урадили су га новинар Радоје Тасић и сниматељ Новак Кежић.

Због великог интересовања и прикупљеног већег броја имена страдалих почело се са изградњом спомен капеле у Старом Броду где је планирано уписивање имена мученика србских.

Радови на капели почели су половином 2009. године и до данас завршени су зидарски радови. Радове на зидању капеле водили су Милан Комад и Мирослав Шушњар из Вишеграда. Комплетан пројекат спомен капеле донирао је Рато Рајак.

На Вакрсни понедељак у хотелу „Вишеград“ одржано је духовно- донаторско вече где су прикупљена средства у износу од 20 хиљада марака за наставак радова.

Одборници за изградњу Спомен капеле су:

 • Председник: Драго Гавриловић
  под.пред: Миле Ђуричић
  благајник: Душко Божић
  члан: Десимир Шаренац
  члан: Жељко Ђуричић
  члан: Мирослав Којић
  члан: Ненад Радовић
  свештеник Драган Вукотић