Храм у Вишеградској Бањи

Храм Зачећа Светог Јована у Вишеградској Бањи

На локалитету Трноваче код Вишеградске бање, 5 километара сјеверно од Вишеграда налази се храм посвећен Зачећу Светог Јована Крститеља. Храм је првобитно био скромних димензија: 8 x 4 метра, а саграђен је 1936-те године. Градили су га мјештани околних села на челу са шумарским техничарем Меденицом. Храм је грађен од ћерпича са дрвеним звоником. На истом мјесту 1991. године, а на иницијативу надлежног свештеника Богдана Станишића и парохијана саграђен је нови храм у облику једнобродне базилике, димензија 12 x 6 метара, јер је стари био у потпуном пропадању. Храм је 2000-те године осветио Митрополит дабробосански Николај уз саслужење епископа милешевског Филарета уз присуство 25 свештеника и свештено-монаха и око 5000 вјерника. Свечарски ручак за све присутне и оне који су стигли са стране припремили су вјерници вишеградског краја.

Прилоге за градњу храма давали су, како Срби, тако и муслимани. Први приложник је била, покојна бака Милица Бајић са Мегдана код Вишеграда.

Саборни дани код цркве у Вишеграској бањи су: друга недеља Часног поста, Спасовдан, Петровдан, последња недеља јула, и храмовна слава – недеља по 6. октобру.

Оно што је интересантно је простор на ком се црква налази, а то је планинска зараван прекривена травом, око које се налази висока борова шума. Овај простор је уређен као излетиште (столови и клупе за сједење и вода за пиће) – тако да је доста посјећен од стране самих вишеграђана и гостију са стране.