Храм у Блацама

Храм Свете Тројице – Блаце

Од Вишеграда низводно са десне стране ријеке Дрине налази се мјесто Жупа са више села и засеока.У Жупи је постојала црква на Палежу коју су подигли четници за време Другог свјетског рата, а иста је одмах после рата по наредби комунистичких власти срушена. Године 1988. покушава се доћи до дозволе за обнову те цркве, али сви покушаји су пропали.

Ипак, упорношћу свештеника Рајка Цвјетковића и мјештана, исте године власти одобравају да се црква у Жупи може градити али само на новој локацији и најмање удаљено један километар од првобитне цркве на Палежу.

Мјесто за нову цркву одређено је у селу Блацама а земљиште су поклонили браћа Радомир и Лука Ћорић. 30 септембра 1989. године почеше се копати темељи које је започео Стево Божић из Блаца.

Темеље је освештао прото Новица Јањић у мјесецу октобру исте године уз присуство многобројног народа. За кума темеља изабран је Крсто Божић из Блаца.

Велико освећење храма било је 3. августа 1997. године, а храм је освештао Митрополит Дабробосански Николај уз саслужење 17 свештеника. У храм су положене мошти Светог Кнеза Лазара. Освећењу је присуствовало око 5000 вјерника, а приложено је 105 бравова за тај дан освећења. За кума цркве изабран је Душан Војиновић из Блаца.

Иконе на иконостасу иконописале су монахиње Макарија и Антонина из манастира Соколице. Звоно је приложила Петрија Божић из Блаца које је освештано на Покров Пр. Богородице 1990. године.

Црква посједује помоћну зграду у којој је смештена црквена продавница и сала капацитета за 60 особа. Године 2001. подигнут је и освештан споменик србским борцима са подручја Жупе који су погинули у Отаџбинском рату 1992-1995 године.

Црква такође поседује и воћњак јабука од 150 садница који је оформљен 2006. године.

Божо Ивановић из Обреновца а родом из Жупе поклонио је храму Свете Тројице у Блацама крст који је донешен са поклоничког путовања из Свете земље, а који је освештан на гробу Христовом.

Председник црквеног одбора храма Св. Тројице у Блацама је Душко Божић, а парохију и храм опслужује од 2001. године свештеник Драган Вукотић.

Богослужења у цркви Св. Троијце се редовно врше на:

– Духовски понедељак (слава цркве)
– Недеља по Илиндану (сабор)
– Бадње вече
– Божић
– Богојављење
– Теодорова субота
– Велики Четвртак
– Васкрс
– Преображење
– Покров Пресвете Богородице
– Ваведење