БОЖИЋ У ВИШЕГРАДУ
30.01.2021.

– храм Пресвете Богородице- Мегдан –

Обиљежавање Божића у парохијама и храмовима вишеградским и ове године је започета разним активностима. Пред сам празник Црквена Општина Вишеград је ,у сарадњи са  Општином Вишеград, подјелила 110 пакета основних намирница материјално најугроженијим парохијанима у парохијама вишеградским. Ова акција се спроводи сваке године да би радост Божића испунила срца сваког православног вјерника у Вишеграду.

         У част Божића ужурбано су се украшавали храмови парохија вишеградских. У акцију украшавања, осим свештеничких породица и радника у храмовима, укључили су се и ђаци из школа, као и домаћини из околних села који су припремили бадњаке и огњишта за њихово налагање.

          На Бадњи дан вечерње богослужење у храму Рођења Пресвете Богородице почело је у 17,00 часова. По завршетку молитве и бесједе јереја Сава Тривковића,бадњаци су изнешени из храма и свечано наложени на огњиште припремљено у порти храма. По налагању бадњака окупљене вјернике поздравиo je и честитаo Божић и начелник општине г. Младен Ђуревић и предсједник ЦО Вишеград г.Дејан Савић. Радост навечерја Божића ове године је обиљежена молитвено, док је традиционално народно весеље изостало због мјера заштите од коронавируса.

         На сам дан Божића св. Литургија је почела у 5,00 часова. Служили су протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић и протојереј-ставрофор Богдан Станишић и ђаконВасилије Пајевић. Ове године знатно мањи број вјерника и причасника присуствовао је богослужењу. По завршетку богослужења храмом је одјекивао поздрав „Мир Божији и Христос се роди!“.

– храм Светог цара Лазара- Андрићград –

Ове године прослава Божића у храму Св.цара Лазара почела је активностима пред сам празник. Свештенство је у дјечијем обданишту „Невен“ у част Божића подијелило 77 пакетића најмлађим вјерницима вишеградских парохија. У навечерје празника дочеком бадњака  испред комплекса Андрићграда започето је молитвено прослављање Божића. Уз пјевање Божићних пјесама бадњаци су унешени у храм и вечерње богослужење почело је у 19 часова. Након вечерњег богослужења за најмлађе припремљено је традиционално пијукање испред иконостаса, гдје су спремљени скромни поклони. Протојереј- ставрофор Рајко Цвјетковић у име свештенства пригодном бесједом честитао је Бадње вече као и наступајуће празнике.

            Након бејседе бадњаци су изнешени на трг гдје су наложени.  Начелник   Општине г. Младне Ђуревић упутио је пригодне честитке поводом Божића и предстојећих празника пожеливши   успјешну  предстојећу годину.

            У поноћ служена је Божићна литургија коју су служили протојереј ставрофор  Драган Вукотић, протојереј Средоје Андрић и јереј Саво Тривковић.