Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Вазнесење Господње

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Старозаветни Јеврејски народ, драга браћо и сестре, празновао је Пасху, тј. прелазак из ропства египатског у ком се налазио у Палестину, земљу слободе и изобиља, док ми данас, наследници Христовог обећања празнујемо јеванђелску Пасху, тј. прелазак из овог живота привременог у живот вечне слободе, онако како нам је то Христос показао својим спасоносним Вазнесењем које данас прослављамо. Као што су Јевреји своју слободу нашли у Палестини, тако ми, коначну своју слободу налазимо у Вазнесењу, тј. Спасовдану нашем, јер је Христос, не само као Бог узнео се на небо, него и као човек целокупну људску природу спровео на облацима пут неба, сједнувши тако са десне стране престола Бога Оца на висини. Зато је Вазнесење, не само празник Вазнесења Господњег, него и празник вазнесења свих нас који верујемо и надамо се у Христа.

+ + +

Има ли ишта љепше него бити ослобођен муке и патње, зле мисли и лутања? Има ли ишта љепше, кад уместо свега овога осетиш само близину присуства Божијег и неописиву радост? Живот на земљи је непрестана борба, али и за ту борбу Христос нам је дао оружје. Некад смо победници, некад поражени, али ко се вазнесе на небо и стане са десне стране Христове, тај ће осетити укус вечне славе и победе, осетиће мир који му нико неће моћи одузети. Апостоли који су чули за васкрсење Христово били су сумњичави и маловерни… Али Христос ставши међу њих, рече им: Мир вам! Овај поздрав који и дан данас употребљавамо на богослужењима није само поздрав који означава и тражи од нас да будемо мирни телом, него да будемо мирни духом, тј. да не будемо колебљиви и сумњичави - него постојани и тврди у вери у васкрсење и вазнесење Христово! „Мир вам“ не значи само мир у храму, него мир који ћемо увек имати и увек гајити у својим срцима и мислима. Зато што нису имали мира духовног – тј. сумњали су у васкрсење Христово мислећи да виде утвару, Спаситељ стаје међу ученике и каже им: „Зашто сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша? Видите руке моје и ноге моје, да сам ја главом; опипајте ме и видите; јер дух нема тела и костију као што видите да ја имам. И ово рекавши показа им руке и ноге“. Тако Апостоли задобише МИР духовни, и отвори им Христос срца да разумeју Писма. А ово: „Да разумeју Писма“ је веома битно! Јеврејске старешине које су напамет знале старозаветна писма, нису га разумели! Ни Апостоли га нису разумели док им Христос није отворио срце и разум.

Зашто је Христос рођен у телу на чудесан начин зачет од Духа Светог од Богородице, зашто је распет и зашто васкрсао, зашто је све то претрпео и који је био смисао тога? – јесу питања која су мучила Апостоле, а која и данас муче многе од нас. Сви знамо за рођење Христово, знамо за Божић, знамо за Васкрс, знамо за Вазнесење тј. Спасовдан, али смисао ових Празника и догађања, надилази историјско познавање и препричавање, па је питање, дал би неко од нас знао да објасни зашто се, на пример, Христос вазнео на небо?

+ + +

Рођењем у телу Бог се сјединио са човеком, Васкрсењем је Бог и човек победио смрт а Вазнесењем је човек одлетео у небеске висине, јер га је Христос горе винуо. Све ово сведочи и говори да је пут до неба и престола славе Божије могућ једино са Христом и у једном телу са Христом - ако смо! Зато се ми на Литургији причешћујемо и сједињујемо са Христом, јер једино тако сједињени – можемо бити Вазнесени! Христа у својим размишљањима увек посматрајте као Богочовека, не само као Бога, нити само као човека, па ће вам многе ствари бити јасније. Апостоли, пошто су видели Васкрслог Христа – поверовали су! За све нас данас, Христос је још тад упутио ове речи: „Благо онима који не видеше а повероваше“, а оне се односе баш на нас и на ово наше време.

+ + +

Нека би Васкрсли и Вазнесени Богочовек свима нама упутио благодатне своје дарове за разумевање Писма, на утврђење и јачање вере наше, како би у овом земаљском животу ратовали и побеђивали за славу - и рајску награду Божију, где ћемо Вазнесени, са Христом у потпуности бити сједињени.
Њему нека је увек слава и хвала у векове - Амин!

јереј Средоје Андрић 24. мај 2012.

Get it on Google Play


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике