Архијерејска литургија и богојављенско пливање за часни крст у Вишеграду
19.01.2018.

Његово Високопреосвештенство, митрополит дабро-босански Господин Хризостом је данас, на велики хришћански празник Богојављење, служио Архијерејску литургију у храму Светог цара Лазара у Андрићграду и извршио свети чин освећења воде. У присуству свештенства и великог броја верника Митрополит се присутнима обратио речима поуке, нагласивши да је Христовим крштењем у реци Јордану „освећена целокупна творевина Божија и поднебесје и наднебесје и земља и небо, јер Христос није дошао само да спаси човека, него да спаси читаву творевину своју која је стењала под теретом сагрешења… „

Митрополит је одликовао, нашег у Христу саслужитеља, протојереја Драгана Вукотића чином ношења напрсног крста, коме и овом приликом честитамо на достојанству певајучи: „Аксиос“!

После Свете литургије на којој су присуствовали и причестили се такмичари „пливања за часни крст“ и велики број верника, у свечаној литији кроз центар града Митрополит се са свештенством и верним народом упутио до ћуприје на Дрини где је благословио воду и такмичаре.

Између тридесет пливача, први до крста је допливао момак из Фоче Марко Милановић коме је Митрополит уручио крст и победнички златни дукат.

Организатори богојављенског пливања су Српска православна црквена општина Вишеград, уз подршку Општине Вишеград и предузећа „Хидроелектране на Дрини“.

У организацији су помогли: Дом здравља Вишеград, Полицијска станица Вишеград, Цивилна заштита Вишеград, Спасилачки клуб „Волф“ из Фоче, брод „Соња“ и хотел „Андрићев конак“.

Свој нашој деци која су била вредна и верницима који су узели молитвеног учешћа прослављајући саборно овај свети дан се захваљујемо и уједно свима честитамо празник уз хришћански поздрав: „Бог се јави“!

______________________

протојереј Средоје Андрић

Фото: Бранислав Андрић и Светлана Новаковић – Видео: Новак Кнежић